Forfatterportræt

Troels Kløvedal

”Jeg har tre ting, jeg vil i mit liv. Jeg vil sejle jorden rundt med mine venner, jeg vil skrive et digt, og jeg vil elske de dejligste piger på jorden - og få børn med de allerdejligste. Jeg har nået det hele. ” Citat: Troels Kløvedal

Barndom

Eventyreren Troels Kløvedal, der er døbt Troels Beha Erichsen, er født i 1943 på Østerbro. Her boede han de første år af sit liv sammen med sin far og mor og fire søskende, heriblandt søsteren Hanne Reintoft. Da han var syv år indtraf det, han selv har kaldt katastrofen i sit liv.

Forældrene blev skilt, og moren stod alene med fem børn og havde ingen uddannelse. En tryg barndom var slut. De fem søskende blev skilt, og Troels var i en periode i familiepleje på Lolland, mens hans mor uddannede sig til børnehavepædagog. Troels havde derefter nogle lykkelige år sammen med moren i Jægerspris, men allerede da han var 12 år gammel, døde hun af kræft.

Ungdom

Troels var ikke glad for at gå i skole og var lykkelig da det var slut. Han blev udlært som elektriker på Helsingør Skibsværft og fik hyre i handelsflåden. Men efter ganske få ture gik han i land og kastede sig med hud og hår ud i ungdomsoprøret. Han boede i kollektivet Maos Lyst i tresserne, og her tog han sammen med de andre i kollektivet efternavnet Kløvedal. Kløvedal er en af elverfolkets fæstninger i Tolkiens romanserie Ringenes Herre. Ud over uddannelsen som elektriker har Troels Kløvedal været i lære som fotograf på bl.a. Nordisk Film og har været assistent for kortfilm-mesteren Jørgen Roos. Han har også i en årrække arbejdet som scenemester på københavnske teatre.

Troels Kløvedal er gift for tredje gang, har både børn og børnebørn og bor nu på Djursland. Han udgav i 1994 erindringsbogen Den tynde hud, hvor han fortæller om sin barndom og ungdom.

Kaptajn på Nordkaperen

I 1967 købte Troels Kløvedal skibet Nordkaperen sammen med nogle venner. Da de købte skibet, blev det aftalt, at den, der ville foretage den længste tur, skulle have brugsretten til skibet. Troels drømte om at rejse jorden rundt, og drømmen blev til virkelighed. Han har siden den første tur været skipper på mange togter, men Nordkaperen har også sejlet med andre skippere ved roret. I sin første bog ”Kærligheden, kildevandet…og det blå ocean”, har han levende beskrevet omstændighederne ved købet af skibet og de første togter. Siden har han skrevet en række andre rejsebøger og lavet tv-udsendelse om sejladserne rundt på verdenshavene.

Sejl ud med Troels Kløvedal på de syv have – god tur.

20. marts 2013

Bøger af samme forfatter