Forfatterportræt

Umberto Eco

Umberto Eco
Umberto Eco har måttet lide den tort, at det er hans første roman, som de fleste læsere elsker og husker ham for. De efterfølgende 35 års forfatterskab vil altid stå i skyggen af detektivromanen Rosens navn fra 1981.

Umberto Ecos skønlitterære forfatterskab tæller kun syv titler, men listen over hans samlede udgivelser af akademiske skrifter, essays og kommentarer er endeløs.

Professor Eco

Umberto Eco er professor i filosofi og litteratur ved universitetet i Bologna og gæsteprofessor ved mindst 30 andre universiteter verden over og hans enorme viden fornægter sig ikke. Verdenshistorien, litteraturhistorien, sproghistorien. Umberto Eco er hjemme i det hele og han deler flittigt sin viden i sine værker. 

Syv skønlitterære værker

De syv romaner hører til de virkelig store og har ry for at være svære at læse. Så er man taknemmelig for den humor, satire og ironi som Umberto Eco også er kendt for. Jo mere man i forvejen ved om historie og teologi og semiotik, jo sjovere bliver det! Selv hårdkogte anmeldere har offentligt ærgret sig over Ecos høje krav til læseren, trods begejstring og beundring for hans vid i øvrigt.

Eco i mindre bidder

Eco kommenterer også rundhåndet den politiske og kulturelle situation i Italien og i verden i sine mange essays. Det kan læsere, som er til mindre bidder end de store værker nyde godt af. Lyt for eksempel til et essay i samlingen Fordele og ulemper ved døden.

Bibliomanen

Umberto Eco har selv flere biblioteker med over 50.000 titler. Et i sin lejlighed i Milano, et i lejligheden i Bologna og et i Rimini. Flere af hans egne bøger handler om … ja, bøger.

Rosens navn foregår i og omkring et bibliotek og handlingen i hans næstsidste, Kirkegården i Prag, drejer sig om en bog. Også ”Dronning Loanas mystiske flamme”, som handler om en antikvarboghandler, der mister sin hukommelse, men genfinder den ved hjælp af sin barndoms tegneserier.

Fortællekraften

Eco begyndte at skrive allerede da han var ti år og har altid gerne villet fortælle. Da hans børn var små, fik han opfyldt sit behov ved at fortælle til dem.

Da de blev voksne, begyndte han at skrive fiktion. Men hele tiden var han optaget af krimiens struktur. Også i sin forskning. I sin phd.-afhandling om munken og teologen Thomas Aquinas, brugte han litterære greb fra krimiens verden.

Umberto Eco blev født i 1932 i Norditalien. 

16. december 2015

Bøger af samme forfatter