Forfatterportræt

Wilbur Smith

Wilbur Smith
Hos Wilbur Smith får man beskidte næver, skægstubbe, ørkenstøv, whisky og ramasjang. Men også verdenshistorie og storpolitik med konflikter i kolonitidens Afrika som gennemgående tema. Skrevet i underholdningens tegn bliver tunge sager gjort levende og fjerne tider kommer tæt på.

Han skriver ikke litteratur og går ikke efter nobelprisen. Han skriver derimod for rigtige mænd, har han sagt. Det på trods af, at halvdelen af hans læsere er kvinder, i hvert fald blandt Notas medlemmer. Selv er han også en rigtig mand af den slags, som skød sin første løve som 13-årig. Siden lærte han sig selv at skrive om det, han ved mest om: Jagt, krig, minedrift og kvinder. Herunder kærlighed og vold.

Fra bush til bogorm i det sydlige Afrika

Wilbur Smith blev født i 1933 mellem to verdenskrige, på en kvægfarm i det nordlige Rhodesia. På det tidspunkt var landet britisk koloni og samtidig med selvstændigheden forlod unge Wilbur landet for at slå sig ned i Sydafrika.

Trods sit vilde drengeliv i bushen og mod sin fars ønske, udviklede Wilbur sig tidligt til bogorm, og på kostskolen i Natal fyldte han skolebladet med artikler. Han ville have været journalist, men hans far var imod både læsning og skrivning og så blev Wilbur revisor.

Brandet Wilbur Smith i et halvt århundrede

Men han slap ikke pennen og allerede med sin første roman i 1964 syntes han at have knækket koden for, hvordan man lever af bøger. I dag er Wilbur Smith nærmest en industri.

Og skrivningen? Ja, det har han folk til. For sin seneste forlagskontrakt på 15 millioner pund, skal han blot udtænke plottet og kvittere med sit navn.

Tre kulørte serier om heltemænd og deres krige og kvinder

De fleste af hans bøger hører til i en af de tre store historiske serier: Courtney-, Ballantyne- og Egypter-serien. Flere af seriernes bøger danner små miniserier og kan læses selvstændigt.

Debutromanen fra 1964, Når løven jager, er første bog om slægten Courtney i det sydlige Afrika i 1800-tallet, men der kommer stadig nye til. 

Ballantyne-serien er også en familiekrønike om eventyrere, diamantjægere og missionærer. Fra koloniseringen af Rhodesia og de hvides overherredømme til Zimbabwes selvstændighed. I Solens sejr fra 2005 krydser Ballantyne og Courtney hinanden.

Egypterserien begynder med Flodguden fra 1993 og foregår i faraoernes eksotiske Egypten. Hertil kommer en række enkeltstående spændingsromaner.

Wilbur Smith er blevet sammenlignet med Rider Haggard, som skrev Kong Salomons miner og også er forbillede for Smith, som netop er fyldt 85 i januar 2018.

13. marts 2018

Bøger af samme forfatter