Sådan bruger du Nota Bibliotek med JAWS

Denne vejledning forklarer dig, hvordan du bruger Nota Bibliotek med skærmlæserprogrammet JAWS. Du kan enten læse den her på siden - eller du kan downloade den som Word-dokument via linket 'Vejledning i Word - Sådan bruger du Nota Bibliotek med JAWS'

Indholdsfortegnelse

Om vejledningen og din Jaws version

Sådan logger du på Nota Bibliotek

Sådan ser hjemmesiden ud

Sådan kommer du rundt på Nota Bibliotek med Jaws

Sådan søger du efter en bog

Sådan låner du en bog

Sådan får du inspiration til nye bøger

Om vejledningen og din JAWS version

Her kan du læse, hvordan du bruger Nota Bibliotek, sammen med skærmlæserprogrammet Jaws.

Vejledningen er lavet ud fra Jaws version 16 og internet browseren Internet Explorer version 11. det meste, der er beskrevet i vejledningen, fungerer også i ældre versioner af Jaws.

Hvis du har Jaws version 11 eller tidligere, anbefaler vi, at du opgraderer til en nyere version. Medlemmer af

Dansk Blindesamfund kan få hjælp af en blindekonsulent til at søge om en opgradering af Jaws.[LS1]

Sådan finder du ud af hvilken Jaws-version du har:

1. Tryk ”Ctrl +Alt + j” for at åbne Jaws.
  2. Tryk ”Ctrl + Insert + v” for at åbne vinduet med Jaws informationer.

Jaws versionsnummer læses automatisk, når vinduet åbnes. Du kan bruge pilene op og ned, for at få læst versionsnummeret igen.

Vinduet med Jaws informationer lukkes igen ved et tryk på ”Esc”.

Sådan logger du på Nota Bibliotek

Når du er i Internet Explorer finder du Notas hjemmeside sådan:

1. Tryk ”Ctrl + o” for at åbne adresselinjen.
  2. Indtast ”nota.dk” og tryk derefter på ”Enter” for at gå til Notas hjemmeside.

Nu befinder du dig på forsiden af Notas hjemmeside. For at logge på Nota Bibliotek, hvor du kan låne bøger, skal du logge på. Det gør du sådan:

1. Tryk på tallet ”1”, for at springe til overskriften ”Log på Nota Bibliotek”.
  2. Tryk på ”Tab” for at springe til feltet, hvor du skal skrive brugernavn. Jaws vil sige ”Område Brugernummer / CPR-nummer * edit”.
  3. Skriv dit brugernummer til Nota Bibliotek.
  4. Tryk ”Tab” for at springe til feltet, hvor du skal skrive din adgangskode. Jaws vil sige ”Område Adgangskode * Edit”.
  5. Skriv din adgangskode til Nota Bibliotek.
  6. Tryk ”Enter for at logge på Nota Bibliotek”.

Måske er du allerede logget på

Hvis du tidligere har logget på Nota Bibliotek er du måske stadig logget på. Så vil du ikke ramme felterne til brugernavn og adgangskode men i stedet et link med teksten ”Gå til Nota Bibliotek”. Det skal du bare trykke ”Enter” på.

Hvis du har glemt din adgangskode

Hvis du har glemt adgangskoden til Nota Bibliotek kan du nulstille din adgangskode. Det giver dig mulighed for at vælge en ny kode.

Du nulstiller din adgangskode sådan:

1. Når du står i feltet til adgangskode trykker du på ”Tab” fem gange for at springe til linket ”Glemt adgangskode”.
  2. Tryk på ”Enter” for at gå til siden hvor du kan nulstille din adgangskode.Ved at trykke på ”e” kan du springe direkte til feltet ”Brugernavn / CPR-nummer”. Det kræver at du er sikker på, at du befinder dig på forsiden af Notas hjemmeside og ikke allerede er logget  på Nota Bibliotek.
  3. Følg instruktionerne på siden.Ved at trykke på ”e” kan du springe direkte til feltet ”Brugernavn / CPR-nummer”. Det kræver at du er sikker på, at du befinder dig på forsiden af Notas hjemmeside og ikke allerede er logget på Nota Bibliotek.

Tip til log på

Ved at trykke på ”e” kan du springe direkte til feltet ”Brugernavn / CPR-nummer”. Det kræver at du er sikker på, at du befinder dig på forsiden af Notas hjemmeside og ikke allerede er logget på Nota Bibliotek.

Sådan ser hjemmesiden ud

Her kan du læse, hvordan siderne på Nota Bibliotek er opbygget. Det kan hjælpe dig til, at få overblik og komme hurtigere rundt på siderne. Alle sider på Nota Bibliotek er inddelt i tre områder. Jaws vil fortælle når du bevæger dig mellem de forskellige områder.

• Banner; dette område ligger øverst på siden og indholdet i banner området er altid det samme.
  • Hovedregion; her bliver sidens indhold vist. Eksempelvis søgeresultater eller en bog du har valgt.
  • Oplysninger om indholdstype; dette område ligger i bunden af siden og indholdet er altid det samme.

Dette område indeholder først et link ”Hjem”, der tager dig til forsiden af Nota Bibliotek. Herefter kommer de to menuer ”Hovedmenu” og ”Værktøjsmenu”.

Hovedmenuen

• Anbefalede; tager dig til forsiden af Nota Bibliotek. Det samme som, hvis du vælger linket ”Hjem”.
  • Find bøger; her kan du få vist bøger efter genre.
  • Mine bøger; viser dig alle de bøger du tidligere har lånt.
  • Meddelelser; indeholder beskeder fra Nota Bibliotek til dig

Værktøjsmenu

• Indstillinger; her kan du bl.a. ændre din adgangskode og vælge hvilke genre du er særligt interesserede i.
  • Hjælp; læs om hvordan du bruger Nota Bibliotek.
  • Log ud; Logger dig ud fra Nota Bibliotek.

Hovedregion

Det er her du finder det primære indhold for den side du befinder dig på.

For de fleste sider vil hovedregionen indeholde et søgefelt som det første. Efter søgefeltet kommer der en overskrift på niveau 1 som beskriver indholdet på den side du befinder dig på. På forsiden af Nota Bibliotek møder du efter søgefeltet overskriften ”Anbefalede til dig” og herefter kommer anbefalingerne.

Hvis du befinder dig på en bogvisningsside vil du efter søgefeltet møde en overskrift, på niveau 1, med bogens titel og herefter beskrivelse af bogen.

Oplysninger om indholdstype

Området befinder sig i bunden af siden og indeholder kontaktoplysninger til Nota og de tre menuer; ”Inspiration”, ”Andet indhold” og ”Bestillinger”.

Inspiration

• Anbefalinger; Notas bibliotekarer anbefaler bøger.
  • Forfatterportrætter; læs om spændende forfattere.
  • Temaer; bøger samlet efter temaer.
  • Emneoversigt; liste over Notas emneord

Andet indhold

• Aviser og blade; viser de aviser og blade Nota udgiver.
  • Andre sprog; viser bøger på andre sprog.

Bestillinger

Bestil studiebog; bestil bog hos studie-service.

Bestil erhvervsbog; bestil bog hos erhvervs-service.

Bestil eksamen; bestil eksamensopgaver.

Sådan kommer du rundt på Nota Bibliotek med Jaws

Her kan du læse om nyttige Jaws-kommandoer, der bringer dig hurtigt rundt på siderne.

Sådan navigerer du mellem sidens regioner

Sidens forskellige områder og menuer er markeret som regioner. Med Jaws kan du hurtigt springe fra region til region.

• Tryk ”r” for at springe til næste region.
  • Tryk ”Skift + r” for at springe til forrige region.

I afsnittet 'Sådan ser hjemmesiden ud', kan du se hvilke regioner der findes på forsiden af Nota Bibliotek. De fleste af regionerne går igen på undersiderne.

Et tryk på tasten 'q' vil bringe dig til starten af hovedregionen lige inden søgefeltet uanset hvor på siden du befinder dig.

Du kan få vist sidens regioner i en træstruktur ved at trykke 'CTRL + Insert + r'. Brug herefter pilene til at vælge en region og 'Enter' for at springe til regionen.

Sådan navigerer du mellem sidens overskrifter

Indholdet på Nota Bibliotek er forsynet med overskrifter i tre niveauer. Med Jaws kan du springe mellem overskrifterne, for hurtigt at komme rundt på siden. Brug tasterne ”1”, ”2” og ”3” for at springe til næste overskrift på det aktuelle niveau. Brug ”Skift + 1”, ”Skift + 2” og ”Skift + 3” for at springe til forrige overskrift på det aktuelle niveau.

I det forrige afsnit kan du se hvordan du kommer rundt mellem sidens regioner. Med overskrifterne kan du hurtigt navigere indenfor en bestemt region.

Der vil altid kun være en enkelt niveau 1 overskrift på en side. Den befinder sig altid ved starten af sidens primære indhold. På forsiden af Nota Bibliotek er det overskriften ”Anbefalede til dig”.

Tryk på ”1” for at gå til niveau 1 overskriften ved starten af sidens primære indhold. – Hvis Jaws siger ”Ikke flere overskrifter på niveau 1”, betyder det, at Jaws allerede er kommet forbi overskriften. Så kan du trykke på ”Skift + 1” for at springe baglæns til overskriften.

Du kan få vist en liste over alle overskrifter på siden. Det kan være en god ide, hvis du eksempelvis gerne vil have overblik over søgeresultaterne når du har søgt efter en bog.

1. Tryk 'Insert + F6' for at vise en overskriftsliste.
  2. Brug pilene ned og op, for at vælge den overskrift du vil springe til.
  3. Tryk 'Enter' for at springe til overskriften.

Sådan søger du efter en bog

De fleste sider på Nota Bibliotek indeholder et søgefelt, hvor du kan søge efter bøger. Søgefeltet ligger som det første i hovedregionen på siden.

Sådan finder du søgefeltet

Når du befinder dig på forsiden af Nota Bibliotek kan du komme til søgefeltet sådan:

• Tryk ”q” for at springe til starten af sidens hovedregion.
  • Tryk ”tab” for at spring ind i søgefeltet. Jaws vil sige ”Søg på bøger, forfattere og genre. Edit.”.

Sådan søger du

Når du står i søgefeltet kan du skrive titel på en bog, navn på en forfatter eller et emne du gerne vil søge efter.

Når Du har indtastet dit søgeord trykker du på ”Enter” for at udføre søgningen.

Du vil få vist en liste med søgeforslag når du har indtastet de første tre tegn i søgefeltet. Jaws læser ”Tryk pil ned, for at se søgeforslag”. Hvis du trykker på pil ned, vil Jaws læse en liste af forslag der matcher det du har indtastet i søgefeltet. Tryk ”Enter” for at søge efter et emne fra listen.

Sådan finder du rundt i søgeresultaterne

Når du har søgt ved hjælp af søgefeltet, får du vist en side med søgeresultaterne. Når du kommer til søgeresultatsiden, kan det ske, at Jaws stadig har fokus inde i søgefeltet. Så vil Jaws læse ”Søg på bøger, forfattere og genre. Edit.”. Hvis det sker, skal du trykke på ”Esc” for at komme ud af søgefeltet.

Hver bog i søgeresultatet er markeret med en overskrift, så du kan springe mellem dem ved at trykke på ”h”.

1. Tryk ”q” for at springe til starten af søgeresultatsidens hovedregion.
  2. Tryk ”h” for at springe til den første overskrift ”Sorter efter”. Her kan du vælge hvilken rækkefølge bøgerne vises i.
  3. Tryk ”h” igen for at springe til den første bog. Jaws læser titlen på bogen.
  4. Bliv ved med at trykke på ”h” for at springe fra bogtitel til bogtitel.
  5. Når du står på en bogtitel kan du bruge ”pil ned” for at læse bogens forfatter samt hvilke formater du kan låne bogen i.
  6. Tryk ”Enter” på en bogtitel for at gå til bogen.

Sådan afgrænser du søgeresultaterne

Hvis du synes du får vist for mange søgeresultater kan du afgrænse din søgning. Det betyder, at du eksempelvis vælger kun at se lydbøger eller kun at se bøger fra en bestemt forfatter.

Sådan afgrænser du din søgning:

1. Tryk på ”2” indtil Jaws siger ”Afgræns søgning. Overskrift 2”.
  2. Tryk på ”Pil ned” indtil du møder den tjekboks du vil bruge til at afgrænse søgningen med. Eksempelvis vil Jaws sige ”Tilføj lydbog filter. Tjekboks ikke markeret”, når du står på den tjekboks du skal bruge, hvis du kun vil se lydbøger.
  3. Tryk på ”Mellemrum” for at vælge tjekboksen og afgrænse søgningen.

Nu vil listen over søgeresultater kun indeholde lydbøger.

Sådan får du flere søgemuligheder

I det almindelige søgefelt kan du søge efter titel, forfatter og emne. Hvis du vil lave en mere avanceret søgning, skal du bruge siden udvidet søgning.

Når du står i det almindelige søgefelt kan du trykke ”tab” indtil Jaws siger ””Udvidet søgning. Link”. Tryk på ”Enter” og du vil komme til siden udvidet søgning. Her har du mulighed for at tilføje ekstra søgekriterier til din søgning. Eksempelvis formater, genre, aldersgrupper mv.

Sådan låner du en bog

Når du har valgt en bog fra søgeresultatsiden, kommer du ind på bogvisningssiden. Det er her du kan læse en beskrivelse af bogen og download eller bestille den i forskellige formater.

Sådan ser bogvisningssiden ud

Øverst på siden står sidens titel, herefter følger forfatternavn og beskrivelse af bogen.

Længere nede på siden findes et område, hvor du kan downloade, afspille eller bestille bogen i forskellige formater.

Sådan læser du en beskrivelse af bogen

Når du er på bogvisningssiden skal du:

1. Trykke ”1” for at springe til bogens titel, der er markeret som en niveau 1 overskrift. Hvis Jaws siger ”Ikke flere overskrifter på niveau 1”, betyder det, at du allerede er kommet forbi titlen. Så skal du trykke på ”Skift + 1”, for at springe tilbage til den.
  2. Tryk på ”pil ned” flere gange efter hinanden. Jaws vil først læse bogens forfatter og herefter beskrivelsen af bogen.

Sådan downloader du en bog

For at downloade en bog skal du ned til området under bogens beskrivelse. Gør som beskrevet i afsnittet ”Sådan læser du en beskrivelse af bogen” ovenfor.

Når du har læst bogens beskrivelse bliver du ved med at trykke på ”pil ned”, for at komme ned i området hvor du kan downloade bogen.

Først møder du en liste af links, hvor du skal vælge om du vil downloade bogen som lydbog, e-bog eller punkt. Bemærk at ikke alle bøger findes i alle formater.

1. Tryk ”Enter” når du står på linket til det format du vil vælge; eksempelvis lydbog.
  2. Tryk ”Tab” til Jaws siger ”Vælg hvilket format du vil downloade lydbogen i. (Er du i tvivl brug MP3). Kombo Boks”.
  3. Brug pilene op og ned for at vælge det lydbogsformat du vil downloade; eksempelvis MP3, der fungerer til de fleste afspillere.
  4. Tryk ”Tab” til Jaws siger ”Download. Link” og tryk så ”Enter” for at downloade bogen.

Nu viser Internet Explorer en meddelelseslinje, hvor du skal vælge om du vil åbne eller gemme filen. Men Jaws har ikke fokus på meddelelsen.

1. Tryk på ”F6” indtil Jaws siger ”Åben. Knap”, for at flytte Jaws fokus til meddelelsen.
  2. Tryk på ”Tab” så Jaws flytter fokus over på knappen ”Gem. Splitknap”.
  3. Tryk ”Pil ned” til Jaws siger ”Gem som” og tryk så på ”Enter” for at gemme filen.

Nu åbner en ”Gem som” dialogboks. Her kan du vælge bare at trykke på ”Enter” for at gemme filen i din standardmappe til overførsler. Du kan også bruge ”Tab” og ”Pilene” for at vælge en anden mappe, eksempelvis dit skrivebord.

Sådan afspiller du en lydbog direkte fra hjemmesiden

Hvis du har valgt formatet ”Lydbog” i listen over formater, kan du afspille lydbogen direkte fra hjemmesiden. Efter at have valgt lydbog, trykker du ”Tab” indtil du lander på linket ”Afspil”. Tryk ”Enter” for at åbne lydbogsafspilleren.

Når lydbogsafspilleren åbner, vil Jaws have fokus på knappen ”Afspil”. Ved at bruge pilene ”Op” og ”Ned” kan du komme til knapper der giver dig mulighed for at springe frem og tilbage i bogen.

Når du står på knappen ”Afspil” trykker du på ”Mellemrum” for at starte afspilningen.

Du kan komme tilbage til Nota Bibliotek ved at trykke på knappen ”Tilbage til Nota.dk”. Den finder du først på siden.

Du kan navigere til den ved at trykke gentagende gange på ”b”.

Sådan bestiller du en bog

Bøger i nogle formater kan du bestille, så de bliver sendt til dig med posten. Det gælder eksempelvis for nogle typer af punktbøger. Hvis du har valgt et format, hvor du kan få bogen tilsendt, vil der komme en knap med teksten ”Bestil”. Tryk på ”Enter” når du står på knappen, for at bestille bogen. Bogen vil blive sendt tilden adresse du har registreret hos Nota og du skal ikke gøre yderligere.

Når du har trykket på knappen ”Bestil” kan du trykke ”Pil ned” to gange for at læse en bekræftelse af ding bestilling.

Hvilket format skal jeg vælge?

Du kan låne bøger i forskellige formater; lydbog, e-bog og punktbog. For hver af formaterne kan der igen være nogle valgmuligheder. Eksempelvis er nogle e-bøger struktureret så de er velegnede til læsning med et skærmlæserprogram som Jaws mens andre ikke er.

Du kan læse mere om de forskellige formater ved at trykke på linket ”Format forklaring”. Det finder du som det sidste link i listen over formater. Lige efter bogens beskrivelse.

Sådan får du inspiration til nye bøger

Forsiden af Nota Bibliotek giver dig anbefalinger

På forsiden af Nota Bibliotek findes en niveau 1 overskrift ”Anbefalet til dig”. Tryk på ”1” for at springe til den. Hvis Jaws siger ”Ikke flere overskrifter på niveau 1” betyder det, at du allerede er kommet forbi overskriften. Så skal du trykke på ”Skift + 1” for at springe tilbage til den.

Nu står du ved starten af en række afsnit, der giver dig forskellige anbefalinger til bøger du kan læse. Hvert af afsnittene begynder med en niveau 2 overskrift. Så du kan springe frem og tilbage mellem dem ved at trykke på ”2” og ”Skift + 2”.

Det første afsnit er ”Mine bøger”. Det er en oversigt over de seneste bøger du har lånt. Her kan du hurtigt finde de bøger du er ved at læse lige nu.

Det næste afsnit indeholder de nyeste voksen, unge eller børne bøger. Det afhænger af, hvilke type bøger du har valgt at se. Hvis du har valgt at du er interesseret i bøger for voksne, vil afsnittet indeholde Notas nyeste bøger for voksne.

De næste afsnit indeholder bøger indenfor emner du selv har valgt.

Sådan vælger du de emner du er interesseret i

Du kan få vist anbefalinger ud fra de emner du interesserer dig for. For at få det, skal du ind under ”Indstillinger” og vælge dine interesser.

1. Tryk på ”r” indtil Jaws siger ”Værktøjsmenu Navigeringsregion”.
  2. Tryk ”Pil ned” til Jaws siger ”Link Indstillinger” og tryk ”Enter”. Nu er du på siden ”Indstillinger”.

Er du mest interesseret i nyeste bøger for voksne, unge eller børn?

Du kan vælge om du er interesseret i bøger til voksne, unge eller børn. Det gør du sådan.

1. Tryk ”1” for at springe til overskriften ”Indstillinger. Hvis Jaws siger ”Ikke flere overskrifter på niveau 1”, er det fordi du allerede er kommet forbi overskriften. Så skal du trykke ”Skift + 1”, for at springe tilbage til den.
  2. Tryk på ”2” indtil du lander på overskriften ”Sideindstillinger”.
  3. Tryk på ”Pil ned” indtil du møder tre knapper der læses som ”Voksne skiftknap”, ”Unge Skiftknap” og ”Børn Skiftknap”.
  4. Tryk ”Enter” på den knap du synes der passer til dig. Du kan kun vælge en af dem.

Dit valg bestemmer, hvilke bøger du får vist på forsiden af Nota Bibliotek under afsnittet ”Nyeste”.

Hvilke emner er du interesseret i?

På siden ”Indstillinger” kan du også vælge, hvilke emner du er interesseret i.

1. Tryk ”1” for at springe til overskriften ”Indstillinger. Hvis Jaws siger ”Ikke flere overskrifter på niveau 1”, er det fordi du allerede er kommet forbi overskriften. Så skal du trykke ”Skift + 1”, for at springe tilbage til den.
  2. Tryk ”2” til du rammer overskriften ”Følg samlinger”.
  3. Tryk ”Pil ned” til du rammer de tre links ”Voksne”, ”Unge” og ”Børn” og tryk ”Enter” på et af dem.

Når du har valgt et af dem, eksempelvis ”Voksne” trykker du ”Pil ned” til du møder en række tjekbokse, med forskellige emner under bøger for voksne. Tryk ”Mellemrum” på tjekboksene for de emner du interesserer dig for. Herefter vil udvalgte bøger, fra de valgte emner blive præsenteret for dig på forsiden af Nota Bibliotek.

Du kan godt vælge emner fra både voksne, unge og børn samtidigt.

Lad Notas bibliotekarer inspirere dig

Notas bibliotekarer skriver anbefalinger, forfatterportrætter og samler bøger under bestemte temaer. Det kan være en god hjælp, når du mangler inspiration til nye bøger.

1. Tryk på ”r” til Jaws siger ”Inspiration Navigeringsregion”.
  2. Tryk ”Pil ned” for at finde links til anbefalinger, forfatterportrætter og temaer fra Notas bibliotekarer.'

God fornøjelse.