Tema

1968 - året hvor verden var i oprør

Forside fra bogen 1968 - året der rystede verden
I år er det 50 år siden, at en række skelsættende begivenheder fandt sted rundt omkring i verden. De foregående år havde været forløber for, at især 1968 blev husket som et særligt år, der kom til at sætte sit præg på det samfund, vi kender i dag.

Studenteroprøret - opgør med traditioner og autoriteter

Man kan ikke sige 1968 uden at tænke på studenteroprøret som startede med, at de parisiske studerende gik på gaden for at gøre oprør mod autoriteterne. Studenteroprøret bredte sig til andre vestlige lande, også Danmark, hvor studerende besatte Københavns Universitet.

Foråret i Prag

I Prag forsøgte man at give socialismen et menneskelig ansigt med en række reformer. Disse blev dog kvalt med militær indgriben af de kommunistiske nabolande.

USA – borgerrettigheder, Vietnamkrigen og hippier

I USA havde den afroamerikanske befolkning kæmpet for deres rettigheder i flere år, en af hovedmændene var borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King, som blev myrdet den 4. april 1968.

Den blomstrende hippiebevægelse gjorde oprør mod forældregenerationen og det voksende forbrugersamfund som havde udviklet sig i efterkrigstiden. Ligeledes skabte hippiernes protester mod Vietnamkrigen en større og større modstand i hele den amerikanske befolkning.

Alle autoriteter stod for fald

Ud af perioden sprang flere opgør med autoriteter og patriarkatet. Efter at kvinderne havde taget p-pillen til sig og var kommet ud på arbejdsmarkedet fik vi også fri abort. Så kom ægteskabet på prøve og nye boformer opstod. I dag er kernefamilien ikke længere en selvfølge.

Arven efter 68

Siden har generationen, som var unge i 68 fået kamp til stregen, ikke mindst af deres egne børn og generationerne omkring; punkerne, bz’erne, terroristerne og ikke mindst ’de borgerlige’ og ’det tavse flertal’, som ikke så verden med regnbuefarvede solskinsbriller.

Rundkredspædagogik blev et skældsord. Kvinderne købte nye bh’er og kønnene får stadig ikke det samme i løn. Nogle vil have autoriteterne og traditionerne tilbage og arven efter 68 er til stadig diskussion. Hvis du ikke allerede har fået nok, er her et udpluk af bøger fra og om perioden.

17. august 2018

Bøger i dette tema