Tema

Afrikanske forfattere

Afrika set fra luften
Vi dykker ned i en af tidens store litteraturtrends, nemlig forfattere med afrikanske rødder.

Vi ved alle, at der er er modestrømninger inden for tøj og boligindretning, men de færreste tænker nok over, at også den internationale litteratur har sine strømninger. I disse år er det afrikanske forfattere, der er in.

Forfattere med afrikansk baggrund

Der er udkommet en række romaner de seneste år, hvor forfatterne har det til fælles, at de er rundet af det afrikanske kontinent. Et fællestræk er også, at de skriver om berøringsflader til Europa eller USA, og at deres bøger bliver oversat til mange sprog, heriblandt til dansk.

Den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie skriver romaner, der handler om race, identitet, slægt, kærlighed og om det nigerianske samfund. Adichie fik for sin seneste roman en af USA’s store litterære priser.

Den nu afdøde Chinua Achebe, som også stammer fra Nigeria, er blevet kaldt faderen af moderne afrikansk litteratur. Et af temaerne i hans romaner er de voldsomme kultursammenstød, eller nærmere kulturovergreb, der finder sted i Afrika.

Forfattere med europæisk baggrund

Der er også en række forfattere med europæisk baggrund, som er født og opvokset i Afrika, og hvis forfatterskab er præget af deres opvækst. Det er forfattere som Doris Lessing og J.M. Coetzee.

Doris Lessing skriver i Græsset synger, som er en af hendes tidlige romaner, om forholdet mellem hvide og sorte i Rhodesia. J. M. Coetzee skriver i en række erindringsbøger om sin barndom og opvækst i Sydafrika.

Afrika er et stort kontinent, der har fostret mange læseværdige forfattere, så dyk ned i listen og læs nogle af de mange gode romaner. 

29. april 2016

Bøger i dette tema