Tema

Aliens og jordens undergang – science fiction til tiden

Forside fra bogen Klodernes kamp
Når man siger science fiction, eller sci-fi, tænker mange på rumuhyrer og UFO’er, men det er mere end det. Genren omhandler næsten altid i fremtiden og foregår ofte i dystopiske samfund, hvor katastrofer og krige har ændret menneskers levevilkår. De kan også handle om utopiske samfund, hvor fred og fordragelighed tilsyneladende hersker.

Dystopier

Et eksempel på en dystopi som har fået megen omtale igen, da den blev filmatiseret, er Margret Atwoods Tjenerindens fortælling fra 1985. Her er Amerika blevet et militærdiktatur, hvor de få kvinder, som stadig er frugtbare, tvinges til at producere børn for overklassen.

Vi følger en enkelt kvindes kamp for at overleve og får et indblik i, hvordan diktaturet kom til magten, og hvilken betydning dette har for mennesker og menneskerettigheder.

Naturkatastrofer og utopier

En anden klassisk science fiction-forfatter er H.G. Wells. I bogen Kometen fra 1906 er en mystisk komet på vej direkte mod jorden. Kometen ændrer jordens atmosfære og skaber et meget sundere klima. Man følger i bogen en ung mand med kærestesorger, som finder ud af, at selvom kometen måske har ændret meget, har den ikke fjernet alle menneskelige problemer.

I Miraklernes tid af Karen Walker Thomson ændrer en udefrakommende naturkatastrofe menneskernes liv.  Vi følger den 11-årige Julia fra Californien, som står på tærsklen til puberteten, og samtidig må forholde sig til at verden ganske bogstaveligt er gået af lave.

Vi har ikke den stærkeste science fiction-tradition i Danmark, men Niels E. Nielsen, som debuterede i 1950, er en af de helt store danske forfattere. I Herskerne har verden udviklet sig til en utopi med velstand og avanceret teknologi. Bogens hovedperson, en universitetsprofessor, finder ved et tilfælde ud af, at der gemmer sig noget som kaster skygger over den ellers så smukke overflade.

Klassikere og rummet

Mange kender nok Athur C. Clarkes 2001. Her er følger vi en rummission til en af Saturns måner. Skibet styres af den kunstige intelligens kaldet Hal, som pludselig udvikler en selvstændig vilje og sætter alt ombord i fare. Historien handler også om menneskets oprindelse og den udvikling jorden og civilisationen har gennemgået. 

H. P. Lovecraft er en anden klassisk science fiction-forfatter. Farven fra rummet er en samling på fem noveller, som også byder på horror og fantasy. Novellerne behandler rædsler, der kommer både indefra og udefra.

I denne tid virker nogle af disse historier ikke så langt fra vores egen virkelighed, men måske er det alligevel meget rart at flygte ind i et alternativt univers.

8. april 2021

Bøger i dette tema