Tema

Bøger indlæst af forfatteren

Hovedtelefoner
Noget af det vigtigste ved en lydbog er måden den er indlæst på. En del bøger bliver indlæst af forfatteren selv. Dette kan give en helt særlig indsigt i bogen.

Forfatterens egne betoninger

I en lydbog er indlæserens stemme, udtale, betoning meget vigtig. Og de pauser der holdes undervejs og om stilen er neutral eller mere levende.

Mange indlæsere er skuespillere og andre, der er vant til at bruge deres stemme professionelt, men når forfatteren selv har indlæst, kan det give bogen en ekstra dimension.

En forfatter ved præcist, hvor trykket skal lægges og kender alle sætninger og kommaer i bogen. Hvis forfatteren tilmed har en god stemme, er der virkelig grobund for en fantastisk lytte-oplevelse. 

Personlige digte med ekstra dimension

En genre, der især nyder godt af at være indlæst af forfatteren selv er digte. I et digt kan tekstens betydning variere alt efter, hvordan det læses. 

Yahya Hassan har selv indlæst sin meget omtalte selvbiografiske digtsamling ”Yahya Hassan”, der udkom i 2013. Hans måde at indlæse på er speciel, vred og indigneret. Enhver anden indlæser ville have meget svært ved at ramme den stemning, han selv giver sine digte.

En anden moderne digter, der også selv indlæser, er Caspar Eric. Hans langdigt Nike er også selvbiografisk og handler om hans handicap. De personlige digte får en ekstra dimension, når man også kan fornemme forfatterens følelser og indlevelse under indlæsningen.

Kendte stemmer skaber interesse

Det er blevet mere almindeligt, at forlagene samarbejder med forfatteren, når en bog skal indlæses. Også når det drejer sig om romaner, biografier og faglitteratur.

Er forfatteren meget omtalt og har en kendt stemme, kan det gøre en lydbog endnu mere salgbar. Både Leif Davidsen, Ida Jessen og Jens Christian Grøndahl har indlæst flere af deres nyere udgivelser.

Når en kendt person selv har indlæst sin biografi, kan man sidde i lænestolen og næsten føle, at personen sidder ved siden af og fortæller om sit liv. Tag med til Vangede og Vesterbro, mens Dan Turèll holder dig i hånden, eller hør Ritt Bjerregaard fortælle om sit lange liv, både privat og politisk.  

Jeg har her samlet et udvalg af bøger indlæst af forfatteren. Jeg håber, du kan finde inspiration til mange timers god læsning.

15. november 2017

Bøger i dette tema