Tema

Bøger om hjernen

Forside fra bogen Dr. Zukaroffs testamente
Da jeg begyndte på at skrive dette tema, var min første tanke at det skulle handle om populærvidenskabelige bøger indenfor alle genrer. Men da jeg først fik samlet min bogliste, stod det klart at størstedelen af de bøger jeg havde valgt, havde hjernen som omdrejningspunkt. Der er nemlig skrevet utrolig mange bøger om, hvor fantastisk og kompleks hjernen er.

Jeg har valgt at medtage både fagbøger, der handler om hjernens mange spidsfindigheder og romaner hvis handling har hjernen og sindet som omdrejningspunkt.

Fagbøgerne

En af de mest interessante bøger, jeg har læst, hedder Manden der forvekslede sin kone med en hat, og er skrevet af professor i neurologi Oliver W. Sacks. Den består af 24 kapitler med 24 forskellige sygehistorier af alvorlig, men også forunderlig karakter. Et af kapitlerne handler for eksempel om en patient, der ikke kan huske længere frem end til slutningen af 2. verdenskrig. Alt hvad der er sket efter denne dato er således ikke eksisterende for ham.

En anden bog jeg vil nævne er Moonwalk med Einstein af den amerikanske forfatter Joshua Foer. I denne bog udforsker han, hvordan man kan træne hjernen til at huske ting og han bliver faktisk så god til det, at han ender med at vinde det amerikanske mesterskab i hukommelse

Jeg har valgt at medtage både fagbøger, der handler om hjernens mange spidsfindigheder og romaner hvis handling har hjernen og sindet som omdrejningspunkt.

Romanerne

Der er også skrevet mange romaner, som har med hjernen at gøre. Af nyere dato kan nævnes Du forsvinder af Christian Jungersen. Her følger vi familiefaderen og privatskolelederen Frederik, som får en hjernesvulst. Dette medfører at hans personlighed ændrer sig og familien er nu i tvivl om, hvem den sande Frederik egentlig er.

En anden roman jeg har taget med er Terningemanden af Luke Rhinehart, som udkom i 1971, og som er blevet en kultklassiker. Den handler om en psykiater, som beslutter sig for at alle de valg han foretager skal bestemmes af et terningekast. Som romanen skrider frem, tager det overhånd for ham og han ender med at begå nogle voldsomme handlinger, fordi terningerne har taget magten over hans frie vilje.

Som I kan læse er der nok at tage fat på og jeg håber, at I tør at tage med på en rejse ind i hjernens forunderlige verden.

23. februar 2017

Bøger i dette tema