Tema

Børn skriver om deres forældre

Forside fra bogen Se mor, jeg danser
Tænk sig, at sætte sig ned og skrive om sin far eller mor. Vil det være et nøgternt portræt, en hyldest eller en kritisk beretning? I dette tema vil der være lidt af det hele, når vi dykker ned i de mange biografier, der er yderst populære. De mest populære er om de kendte.

Er det at snage? Måske … men det kan også være en hyldest eller indsigt i en persons liv. En person, der har betydet meget for andre mennesker på godt og ondt. 

De kendte forældre med de kendte børn

Sebastian Klein skrev i 2016 Fra min faders skygge om faren Jesper Klein. Bogen giver et stort indblik i Jesper Kleins karriere, men den handler i ligeså høj grad om privatmanden Jesper, og om hvordan det påvirkede Sebastian at have så kendte forældre.

Sangerinden Alberte Winding har skrevet selvbiografien Kastevind, hvor hun skriver om sin barndom og ungdom. Dermed skriver hun også om sin kendte far Thomas Winding, der arbejdede meget med børne-tv, men som privat var en fraværende far.

Kærlighed og svigt

Lotus Turéll har i sin selvbiografi Hemmeligheder for pige skrevet om sin opvækst med en far, der var alkoholiker. Hendes bog handler ikke så meget om hendes kendte far Dan Turéll, men mere om hvordan hans alkoholmisbrug påvirkede hendes barndom og liv.

I Puk Elgårds Se mor, jeg danser og Peter Ingemanns Elsk afgrunden beskriver de to kendte journalister også en opvækst præget af sorg og misbrug, men bøgerne er især beretninger om, hvordan de har bearbejdet det og er kommet videre.

Der er store opgør i Felicia forsvandt af Felicia Feldt og i Ondskab af Sophia Evensen. Begge fortæller om det omsorgssvigt og kaos, de var udsat for af deres mødre Anna Wahlgren, børneopdragelsesguru i 1980’erne og Ruth Evensen, lederen af Faderhuset.

Biografiske romaner

Der er efterhånden udkommet en del biografiske romaner. For eksempel har Hanne Vibeke Holst skrevet to store bøger om sine forældre. Den første er Undskyldningen, der er skrevet i ren romanform, men som blandt andet omhandler hendes mor Kirsten Holst. Den anden, Knud den store, er skrevet som biografisk roman og er om hendes far Knud Holst.

I Den der lever stille af Leonora Christina Skov skriver forfatteren om sin barndom og ungdom, hvor hendes forældre ikke kunne vise kærlighed og acceptere deres datters valg i livet.

Der er skrevet rigtig mange biografier, rosende eller kritiske, men de fleste er en blanding af begge dele. De giver et unikt billede af mennesker på godt og ondt og af livet som det leves. Rigtig god fornøjelse.

25. marts 2021

Bøger i dette tema