Tema

Børnebøger, også for voksne

Forside fra bogen Det lille hus i den store skov
Voksne går glip af meget, hvis de overlader børnebøgerne til dem under 18. Det er min påstand, men prøv selv at tjekke efter. Og det behøver jo ikke kun være Pippi og Halfdan og Buster og Snøvsen. Der er faktisk skrevet medrivende, underfundige, sjove og empatiske bøger for børn også i nyere tid.

Husker du

Måske er du en af dem som husker, hvordan Laura og hendes søster spillede bold med en oppustet blære fra et nyslagtet svin? Eller måske du græder eller jubler i hjertet, når du hører sætningen: Du og jeg, Alfred. Du og jeg.

Hvis ikke har du noget til gode. Og hvis kan du fryde dig endnu en gang over de gamle børnebøger og måske prøve en nyere af slagen. 

Sjov med kant og fængende alvor

Fra nyere tid kommer for eksempel Ternet Ninja, bogen bag Anders Matthesens film af samme navn. Mobning, venskab, papfamilie og udbytning af asiatiske børn tumles rundt i et rabalder af humor og høj moral om den enkeltes ansvar. Også barnets. Anders Matthesens særegne frisprog udelukker kedsomhed.

Doktor Proktor af norske Jo Nesbø er også godt sprog, humor og højt tempo. Her er plads til platheder og prutter, men som alt godt fortælles der i flere lag med underholdende godbidder til alle, uanset alder.

Lynkineser er en børne- og ungdomsroman af Jesper Wung-Sung. De første fire sider af bogen er et resumé af den fascinerende historie om hans kinesiske ophav, som han også fortæller i sin voksenroman En anden gren. Men resten af Lynkineser er hans erindringer om at være barn og ung og anderledes i Marstal og på Fyn i 70’erne og 80’erne.

Hård kost og tørre tæsk

Og så er der de ældste klassikere, herunder hele galleriet af forsømte børn: Den fattige Tudemarie i sin kasse på loftet, som fik tæsk af far for sine unoder. De forældreløse som Anne Shirley fra Grønnebakken, frændeløse Remis og urskovsbarnet Paw, for at nævne nogle.

Men også pæne børn fra gode familier, som finder nyt land i barsk natur og børn på eventyr. Og hunde. Alle møder de deres skæbner med oprejst pande og vinder vores hjerter. Politisk korrekt? Langt fra, men det sætter perspektiv på verden i dag.

27. marts 2019

Bøger i dette tema