Tema

Dansk rock og pop

Elguitar
Fra Otto Brandenburg til Rasmus Seebach

Rock’n’roll

Det siges at rocken blev født i Danmark i 1956 med en danseopvisning, hvor rock’n’roll blev præsenteret. Allerede samme år så man folk danse rock og rul ved en række udendørs dansearrangementer i København. Otto Brandenburg, som blandt andet var inspireret af Elvis Presley, var i 50’erne én af Danmarks rock-konger, han var teenageidol og blev hysterisk tilbedt.

Pigtrådsmusikken kom til Danmark i 1964, da Beatles gav koncert i København. Opvarmningen til den koncert blev leveret af The Hitmakers, som var topnavn i Danmark. Gruppen var også et stort navn i både Tyskland, Sverige og Finland, hvor de gav masser af koncerter.

Gasolin og alle de andre

Man kan ikke komme uden om Gasolin, som et af de helt store navne i 1970’erne. De sang på dansk og er kendt og elsket af de fleste. Gasolin blev opløst, men Kim Larsen synger stadig. Der var også andre store grupper på det tidspunkt, en af dem var Malurt, hvor Michael Falch var forsanger. Malurt er historie, men Michael Falch skriver og synger stadig sine egne tekster.

Kvinder på scenen

Der er rigtig mange kvinder i dansk musik, både solister og dem der optræder i bands. Anne Linnet dannede i 1974 gruppen Shit & Chanel, og året efter var en anden af tidens populære sangere, Lotte Rømer, med til at danne gruppen Hos Anna. En af de andre i bandet var hendes søster, Hanne Rømer.
Et meget senere navn, er reggaesangeren Natasja, som kun fik en ganske kort karriere, inden hun døde i 2007 kun 32 år gammel.

Popmusik og Melodi Grand Prix

Meget danskproduceret musik hører til den genre, vi kalder pop-musik. Et af de store navne inden for genren er Birthe Kjær, som har været kendt siden slutningen af 1960’erne. Hun har været med i det danske Melodi Grand Prix adskillige gange, også i 1989, hvor hun vandt med sangen "Vi maler byen rød".  

I 1963 vandt Grethe og Jørgen Ingmann først det danske og siden det internationale Melodi Grand Prix med sangen Dansevisen. En helt anden type musik, end den The Hitmakers leverede i samme periode, men ikke mindre livskraftig.

I 2000 vandt Danmark igen det internationale Melodi Grand Prix, hvor Brdr. Olsen sang Fly On The Wings Of Love (Smuk som et stjerneskud) og i år er Danmark endnu en gang vært ved det store arrangement, da Emmelie de Forest i 2013 vandt med sangen Only teardrops.

En anden af de kunstnere, der mange gange har deltaget i Melodi Grand Prix, er Tommy Seebach. Tommy Seebach var en flittig sangskriver, og nogle af hans sange bliver nu sunget af sønnen, Rasmus Seebach.  Rasmus Seebach skriver dog også sine egne sange, hvilket har gjort ham særdeles populær blandt de unge såvel som hos deres forældre.
 
Men der er mange andre stjerner på den danske musikhimmel. Måske er du blevet inspireret til at læse om flere af dem! 

5. juli 2016

Bøger i dette tema