Tema

Danske politikere i nutid og fortid

Forside fra bogen Borgen
Efter en lang valgkamp med luftige one-liners og valgflæsk er det tid til fordybelse og refleksion. Vi giver politikerne en chance til og præsenterer en række bøger om og af politikere, hvor vi får mere at vide om personerne bag de skarpe profiler.

Læs for eksempel om Mette Frederiksens første år som statsminister, en tid som tog en helt uventet drejning, da coronaen bredte sig i verden og i Danmark. Eller læs om hendes vej fra ung socialdemokrat til toppen.

Du kan også høre Lars Løkke Rasmussen selv læse op af sin bog Om de fleste og det meste, om sit liv og sine 40 år i Venstre og sin tid som venstre-statsminister. Bogen blev kaldt både fremragende, underholdende barsk og sylespids, da den udkom fire måneder før han forlod sit gamle parti.

Koryfæerne

Så var der de store personligheder, som sagde farvel til Folketinget efter et langt liv i politik som Marianne Jelved og Bertel Haarder, vi har politiske portrætter og erindringer af begge.

En anden stor personlighed som sagde helt farvel i år, var Uffe Ellemann-Jensen. I erindringsbogen Som blad i høst fortæller han om sit liv efter at han forlod politik, men han har skrevet flere om sin tid ved magten.

Hvis man vil endnu dybere, har vi bøgerne om og af de, som skabte det vi har i dag. Jeg nævner i flæng: Anker, Svend og Mogens. Lykketoft og Glistrup, Ritt og Poul. Schlüter og Nyrup. Pia K., Mimi Jacobsen, Erhard og Fogh. Eller endnu før: Kragh, Scavenius, Stauning og Hækkerup med mange flere.

Romaner på kanten af virkeligheden

Hvis man savner spænding i dansk politik, kan man også bare læse ren fiktion, som dog ofte er meget lig virkeligheden. Tag bare vores første kvindelige statsminister Birgitte Nyborg og hendes parti De moderate, hvem kender snart forskel på fiktion og virkelighed?

Bogen Borgen er lidt utraditionel, fordi den er skrevet efter Adam Prices tv-serie. Men den er en næsten tro kopi af første sæson af tv-serien om Birgitte Nyborg, spindoktoren Kasper Juul og journalisten Katrine Fønsmark.

Et andet virkelighedsnært eksempel er krimien Kongekabale af den tidligere spindoktor for de Konservative, Niels Krause-Kjær, her skinner virkelighedens Christiansborg også tydeligt igennem.

Dog adskiller de fleste rent fiktive bøger sig på ét punkt. Der foregår næsten altid et mord, og det er trods alt ikke hverdag i dansk politik.

16. december 2022

Bøger i dette tema