Tema

Den amerikanske borgerkrig

Bogforside til I krig for Lincoln
I 1860’erne blev den endnu unge amerikanske nation delt i to. Nord- og sydstaterne kom i konflikt, i et opgør, der blandt andet handlede om retten til at eje slaver.

Uenighederne førte til, at sydstaterne rev sig løs og dannede deres egen konføderation, der gik i krig med unionen. Den blodige krig endte med over 600.000 dræbte, slaveriets afskaffelse og unionens beståen.

I krig og kærlighed

Så skelsættende og dramatiske begivenheder tiltrækker eftertidens forfattere. Og borgerkrigen har ofte ageret kulisse for store fortællinger.

Man kommer naturligvis ikke uden om Borte med Blæsten, Margaret Mitchells gribende og ikoniske kærlighedsdrama om rigmandsdatteren fra sydstaterne, Scarlett O’Hara, der får vendt op og ned på tilværelsen.

James Lee Burkes Hvide duer ved daggry er ligeledes fyldt med skæbnetunge fortællinger. Vi følger adskillige samfundslag i sydstaterne; fra slaveejeren til slaven, og den irske underklasse.

De store krigsromaner

Er man til skæbnesvangre og hæsblæsende krigsberetninger, så er borgerkrigen naturligvis også leveringsdygtig. I Marchen af E. L. Doctorow, følger vi general Shermans berygtede march til havet, hvor unionstropperne lagde alt øde fra Atlanta til North Carolina.

Til søs kan vi følge CSS Manassas kamp mod skibet USS Oswego og deres temperamentsfulde kaptajner i John Flanagans roman Havets grå kanoner. Der er dog også plads til de små fortællinger. Som i Andrew Taylors Færten af død, der er en historisk krimi om krigsskadeerstatninger og en mordgåde.

Danskere i krig

Litteraturen byder også på flere både fiktive og dokumentariske fortællinger om emigrerede danskere, der deltog i borgerkrigen. Anders Bo Rasmussens I krig for Lincoln er om krigen som den blev oplevet af fire danske mænd. I Lars Kjædegaards roman Illinois følger vi danskeren Johannes Nielsen, der som emigrant bliver ufrivilligt vidne til krigen.

Endnu en dag

Krigen fik en ende, men konflikten satte dybe spor i det amerikanske samfund. Både for de, der levede samtidig, men også for generationerne efter, de frigivne slaver og for hele de forenede staters historie. 

I Charles Fraziers Tilbage til Cold Mountain følger vi Inman, der deserterer i krigens sidste fase. Inman vil tilbage til gården og sin kone, men krigen er ikke nødvendigvis slut for ham. I Joseph O’Connors Guvernørens hustru mærker vi tabet efter krigen. Vi følger adskillige skæbner, der enten leder efter eller sørger over dem, de har mistet.

Hvad end man er til krigshistorie eller skæbnefortællinger, har den amerikanske borgerkrig bøger nok at byde på.

17. oktober 2022

Bøger i dette tema