Tema

Den russiske revolution

Forside fra bogen Den russiske revolution 1917
Det er i 2017 100-året for den russiske revolution. Det er en tragisk historie om et folks kamp for frihed.

Baggrund

Den russiske revolution bestod af flere revolutioner. Mange års uro og utilfredshed blandt landets undertrykte resulterede i 1905 i voldelige sammenstød, hvor zarens soldater gik til angreb på demonstranterne.

Februarrevolutionen

I februar 1917 gik folket i strejke mod zaren og hans styre. Det endte med, at soldaterne sluttede sig til demonstranterne, zaren blev tvunget til at abdicere, og der blev indsat en provisorisk regering. Dermed var 300 års enevældigt zarstyre slut.

Oktoberrevolutionen

Sidste del af den russiske revolution blev kendt som Oktoberrevolutionen og kulminerede den 25. oktober 1917. Lenins tilhængere, bolsjevikkerne, gjorde oprør mod den provisoriske regering og overtog styret.

Det blev ikke til bedre tider for russerne. I 1918 skiftede Bolsjevik-partiet navn til Det Russiske Kommunistiske Parti, og kort efter begyndte Lenin og hans støtter en række udrensninger. Det blev en blodig borgerkrig mellem de røde og de hvide, bolsjevikkerne og ikke-bolsjevikkerne.

Zarfamilien

I 1918 blev zar Nikolaj 2. og hans familie myrdet af bolsjevikkerne. Kejserinde Dagmar af Rusland, som var dansk prinsesse og mor til Nikolaj 2., fik en helt usædvanlig skæbne. Hun blev evakueret og flyttede hjem til Danmark. Der er skrevet mange værker om zarfamiliens skæbne og i Danmark især om Dronning Dagmar, blandt andet Ole Retsbos biografi Dagmars sidste rejse, der skildrer hendes genbegravelse i Skt. Petersborg i 2006.

Kampene endte i 1920 med sejr til Lenin og bolsjevikkerne, og i 1922 blev Sovjetunionen dannet. Da Lenin døde i 1924, overtog Stalin magten.

Zarfamiliens diktatur blev således i sidste ende afløst af et kommunistisk diktatur, der sendte Rusland ud i både borgerkrig, en kold krig mellem vest og øst og 70 års diktatur indtil Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Litteraturen

Litteraturen om den russiske revolution er omfangsrig, og den dramatiske historie har givet anledning til mange romaner, der spænder lige fra den berømte, klassiske roman Stille flyder Don til de mere underholdende som eksempelvis Dagmar af Maria Helleberg og Manden fra Skt. Petersborg af Ken Follett.

20. november 2017

Bøger i dette tema