Tema

Dublin

Dublin slot
Dublin er nok mest kendt som hjemsted for en del pubber. Færre ved nok, at byen i 2010 blev tildelt status som UNESCO litteraturby.

Dublin har fostret mange verdensberømte forfattere.

James Joyce er uden tvivl Dublins store litterære stolthed. Foruden to statuer af forfatteren har byen et James Joyce Center, hvor man kan deltage i læsegrupper og få hjælp til at tolke Joyces hædrede, men også krævende roman Ulysses.

Wilde og de andre

En anden af de helt store klassiske forfattere, Oscar Wilde, kommer også fra Dublin. Hans excentriske livsstil var med til at gøre ham populær i sin samtid, men dannede også baggrund for, at han i 1895 blev hevet i retten for sin homoseksualitet.

En af Wildes mest kendte fortællinger er Dorian Grays billede, som handler om forfængelighed og afstumpethed i de engelske kunstnerkredse i 1890’erne.

Andre forfattere fra Dublin er Jonathan Swift, forfatteren til Gullivers rejser, og Samuel Beckett, som nok mest er kendt for sine absurde skuespil, deriblandt det berømte Vi venter på Godot.

Nyere forfattere

Blandt nutidens forfattere finder man også en række, som er født og opvokset i Dublin.

Det gælder blandt andre dronningen af humoristiske kærlighedsromaner Marian Keyes samt forfatterne Maeve Binchy og Roddy Doyle. Sidstnævnte er nok mest er kendt for sin roman The Commitments om en flok unge arbejdsløse i Dublin, der beslutter at lave et band. Bogen er sidenhen blevet filmatiseret.

Fælles for de tre forfattere er, at deres bøger ofte foregår i Dublin. Men Dublin danner rammen om mange andre bøger af irske forfattere. Så hvis du ikke har mulighed for at rejse dertil, er litteraturen en oplagt måde at blive klogere på Irlands hovedstad.

Fakta om Dublin

Irlands hovedstad Dublin ligger på østkysten ved mundingen af floden Liffey, som deler byen i en nordlig og sydlig del. Den huser cirka en halv million indbyggere inden for bygrænsen.

Påtænker man at rejse til byen, minder diverse rejseførere en om at huske paraplyen. Selvom Dublin ligger i den tørreste del af Irland regner det 150 dage om året i gennemsnit.

Foto: Public Domain 

23. februar 2016

Bøger i dette tema