Tema

Erindringer af almindelige mennesker

Forside fra bogen Ruth i krig
Når man bruger udtrykket almindelige mennesker, lyder det som om at de alle er ens. Men det er jo slet ikke tilfældet. Alle mennesker er unikke og har deres egen historie. Mange af disse såkaldt almindelige mennesker har skrevet deres erindringer, som bestemt er værd at læse. Man behøver ikke være skuespiller, politiker eller kendt på anden måde for at have en spændende historie at fortælle.

Vanskelig opvækst

En del af de mennesker, der skriver erindringer, har haft nogle vanskelige opvækstvilkår. De fleste er kommet godt igennem og reflekterer over deres opvækst og hvad det har betydet for deres liv fremover.

Et godt eksempel på en svær start, der endte godt, er Aggi Jensens bog Baggårdsbørn har også drømme. Efter moderens død kommer Aggi og hendes søstre på børnehjem, da faderen ikke magter opgaven. Det bliver en god tid for Aggi, hvor hun trives godt. Aggi Jensen har skrevet om sit voksenliv i andre bøger, hvor hun skriver om glæder og sorger. Blandt andet om, hvordan det er at have en dement ægtefælle.

Fortællinger fra arbejdslivet

Andre bøger er af mennesker, der har haft et interessant arbejdsliv. Det spænder fra lastbilchaufføren og dyrlægen til fængselsimamen. Læs for eksempel Med lastbilen som levevej af Erik Nielsen. Han var langturschauffør i 70’erne og 80’erne. Dengang var man virkelig langt hjemmefra uden mulighed for at kommunikere så let som i dag.

Et andet spændende erhverv er at være kammertjener for de kongelige. Det fortæller Anker Andersen om i sin bog Kammertjeneren. Han arbejdede først for Frederik den 9. og siden prins Henrik, og fortæller ærligt og med stor respekt om sit arbejde blandt de kongelige.

Mennesker med en mission

Mange mennesker har været udsendt i Danmarks tjeneste i krige og i urolige områder. Det er der også kommet en del bøger ud af. For eksempel Jakob Birger Hansens bog Soldat for Danmark. Han har både været i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Ruth Brik Christensen har også været ude i verden, men som leder af soldaterhjem i henholdsvis Irak og Afghanistan. Det skriver hun om i bogen Ruth i krig, hvor hun fortæller om det at være ”mor” for soldaterne.

Man behøver altså ikke at være en kendis, for at have en god historie at fortælle. Læs nogle af bøgerne her og døm selv, om disse mennesker ikke har haft et interessant liv.

2. januar 2019

Bøger i dette tema