Tema

Fantastiske finske forfattere

Forside fra bogen Troldmandens hat
Finland, helt oppe i det fjerneste hjørne af Norden. Kendt for de mange søer og birketræer, finsk design som Marimekko og Aalto samt Mumitroldene. Men finske forfattere? Jo, der udgives faktisk hvert år flere end 10.000 bøger på finsk.

Et læsende folk

I Finland er der mere end 1.000 offentlige biblioteker og i ingen lande i verden læses der så meget som i Finland. Finsk som skriftsprog er relativt ungt, under 200 år gammelt, indtil da skrev man på svensk. I dag skrives og udgives bøger i Finland på både finsk og svensk. Ikke mange finske romaner finder vej til Danmark, men Nota har dog en del oversatte romaner.

Nota har både klassikere og nyere titler

Blandt klassikere skal nævnes det finske nationalepos, Kalevala, som er skrevet på grundlag af mundtlige overleverede folkesagn og digtning.

Den første roman, der udkom på finsk og som stadig er højt elsket, er bogen Syv brødre af Alexis Kivi. De centrale temaer i romanen er kærlighed til naturen og en ubændig frihedstrang.

Mika Waltari er kendt, også i Danmark, for sine historiske romaner, blandt andet Sinuhe ægypteren. En mere moderne forfatter som Kari Hotakainen er kendt for sin satiriske tone, der gerne spidder den afmagt det moderne velfærdssamfund også skaber.

Prisvindende romaner

F.E. Sillanpää er den eneste finne, der har modtaget Nobels litteraturpris. Men senere har en række yngre forfattere fået Nordisk Råds Litteraturpris, og er derfor blevet oversat til dansk. Det er for eksempel Sofi Oksanen, som fik prisen for romanen Renselse, og Kjell Westö, der fik prisen for romanen Luftspejling 38.

Jeg har her udvalgt en række af Notas bøger af finske forfattere.

17. august 2018

Bøger i dette tema