Tema

Fantasy for voksne

Fantasy-figurer blandt bogreoler
Fantasy er ikke kun for børn. Også voksne kan læse om kampen mellem det gode og det onde.

Kampen mellem det gode og det onde

Genren fantasy er en spøjs størrelse. Helt centralt for genren er kampen mellem det gode og det onde. Historierne er som regel bygget op som et helt klassisk eventyr. Der er en eller flere helte, som skal en gruelig masse prøvelser igennem, før de kan tage kampen op mod det onde og måske sejre. Som regel er der en lykkelig slutning, men ikke altid.

Fælles for alle fantasy-romaner, er at de foregår i et parallelt univers, som forfatteren selv har skabt. Enten foregår hele historien her eller også kommer hovedpersonen ind i den parallelle verden gennem en form for dør. Døren kan være alt fra et kaninhul til en hemmelig væg og den fører altid til en verden fyldt med magi, mystik og spænding.

For voksne eller børn?

De fleste vil nok forbinde fantasy med børnelitteratur, men sandheden er, at genren bevæger sig i et spændingsfelt mellem voksen- og børnelitteratur. Alle kan altså læse genren og få noget ud af historierne, da det som regel er universelle temaer, der bliver sat fokus på. Nogle af eventyrene er bestemt ikke for børn, da de indeholder sex, intriger, store politiske spil og grusom vold.

God fantasy indeholder også altid en god portion humor, der kan give et afbræk i de til tider meget alvorlige situationer hovedpersonerne befinder sig i. Som regel er det jo hele verdenens skæbne, der står på spil. Derfor har genren også en tendens til at udspille sig i lange serier. I løbet af serien gennemgår hovedpersonen ofte en udvikling, der går fra en forvirret lidt splejset karakter til verdensredende helt eller heltinde.

De konstruerede verdener

Forfattere af fantasy-romaner konstruerer ofte en helt ny verden fra bunden af, med alt hvad dertil hører af guder, historie, lande og kulturer. De mest berømte af disse opfundne verdener er steder som C. S Lewis Narnia, Tolkiens Midgård og Rowlings parallelle troldmandssamfund.

Der er og har været stor diskussion om, hvor og med hvem genren egentlig starter. Mange mener, at Lewis Carrols Alice i eventyrland er det første egentlige eksempel på en fantasy-fortælling, da den adskiller sig fra de klassiske eventyr. Andre igen mener, at den egentlige fader til genren er Tolkien og hans monumentale værk Ringenes Herre, og at alt andet fantasy faktisk mere eller mindre er inspireret direkte herfra.

Jeg har her forsøgt at give et udpluk af fantasy-bøger, der henvender sig mest til voksne, men da genren er så diffus sniger der sig nok en enkelt børnebog eller to med. De fleste voksne vil også kunne fornøje sig i selskab med både Rowlings Harry Potter og Strouds dæmon Bartimæus, fordi der er lag af indhold, der henvender sig til voksne. Døm selv og kom med gennem kaninhullet og ind i fantasy-universets utrolige mangfoldighed.

3. september 2015

Bøger i dette tema