Tema

Fra de skrå brædder og det store lærred

Forside fra bogen Ikke et sekund spildt
Gennem deres kunst har de rørt vores hjerter, måske derfor er biografierne om skuespillere så populære.

For mig vil Susse Wold for altid være den flotte dame, der løber rundt i herre-pyjamas i bankdirektør Varnæs’ stue og bare vent til Maude ser det. Nå nej. Malene Schwartz. Det var i 70’erne men for mange fra den tid er Matadors karakterer næsten familie.

De lidt yngre kender måske bedre én som Pilou Asbæk som spindoktor i Borgen eller i Game of Thrones. Mens de som er ældre end mig, husker tilbage på Bodil Kjer og Marguerite Viby og stjerner før dem, som jeg slet ikke ved om.

Og så er der én som Ghita Nørby, som bare har været der hele tiden. Som ung med chiffontørklæde og smækkert kjoleliv over Matadors moderne kvinde og til i dag, hvor hun atter toner frem i Lars von Triers Riget, som Rigmor Mortensen og i øvrigt blander sig i samfundsdebatten.

Vi må ikke glemme alle revystjernerne, og -kongerne. Fra Osvald Helmuth og Dirch Passer til Ulf Pilgaard og Lisbeth Dahl. Vi har bøger om dem alle.

Klein og Helmuth under overfladen

Nogle har klaret det hele, for andre var det svært. Tag for eksempel barnestjernerne som Pusle Helmuth i Min søsters børn eller Jes Holtsø, der var Børge i Olsen-banden. Ikke så få slog sig på flasken og nogle af dem som overvandt misbruget, som Michael Falch, Allan Olsen og Ole Thestrup har berettet om det i bøger.

Selv om biografierne er åbenhjertige og kommer bag om scenen er der nok altid en facade. Men nogle gange kommer vi også bag om den. Det er tilfældet i Sebastian Kleins læsværdige bog om faren Jesper Klein. Og i Faders vilje får vi gennem interview med sønnen Frits Helmuth et mindre flatterende billede af den gamle Osvald Helmuth. 

Fra den store filmverden

Der er også blevet plads til et par navne fra udlandet som John Cleese, Mikael Persbrandt og en romanbiografi af Linn Ullmann om hendes forældre Liv Ullmann og Ingmar Bergmann. Jeg har også medtaget et par markante filminstruktører, der har sat aftryk i dansk filmhistorie og i mange publikummers sind og hjerte.

Så kom med en tur ned ad Mindernes allé med de elskelige, sjove, krukkede, tragiske og stolte personligheder fra film og teater.

7. februar 2023

Bøger i dette tema