Tema

Fremtidsfortællinger

Forside fra bogen 2049 - vendepunktet
Fremtiden har altid optaget os. Her er en række fortællinger, der alle foregår i en fiktiv fremtidsverden.

Litteraturen er også optaget af fremtiden, og særligt i science fiction-genren foregår handlingen ofte et andet sted eller i en anden tid. Selv når science fiction foregår i fremtiden, handler det dog sjældent om fremtiden. Det er ofte mere et forsøg på at forstå samtiden end et egentligt forsøg på at forudsige fremtiden.

Inspiration fra videnskaben

Fælles for nedenstående bøger er, at det er fortællinger, der foregår i en fiktiv fremtid. For science fiction-fortællingerne gøres det, som navnet siger, oftest ved at inddrage videnskaben. Der er mange slags videnskab i science fiction, og det er videnskabens mulige konsekvenser, der beskrives i de fiktive fremtidssamfund.

Det var især naturvidenskabernes store fremskridt i slutningen af det 19. århundrede, der satte gang i fortællingerne. Det førte til fantasier om eksempelvis rumfart, rejser i tid og rum, erobring af fremmede kloder, fremmede væseners erobring af jorden og udryddelse af menneskeheden.

En af de første store forfattere, der var inspireret af naturvidenskaben, er den franske forfatter Jules Verne. Værkerne Jorden rundt i 80 dage og Rejsen til månen er nogle af de bedst kendte.

En anden af de oprindelige forfattere af fremtidsfortællingerne er H. G. Wells med romanerne Klodernes kamp og De første mennesker på månen. Fremtidsfortællingerne fra denne periode er rigtig underholdende og af høj kvalitet.

Utopier og dystopier

Nogle af værkerne er utopier, der beskriver et idealsamfund. Her kan nævnes Utopia af Thomas More og Niels Klims underjordiske reise af Ludvig Holberg. Dystopier beskriver et dårligt samfund, og her er 1984 af George Orwell og Fagre nye verden af Aldous Huxley klassiske eksempler.

Den nyere tid

Efter 2. verdenskrig fik fremtidsfortællingerne et opsving, især i den engelsksprogede verden. Navne som Ray Bradbury og Arthur C. Clarke fik stor indflydelse og er nogle af de mest læste inden for genren.

Af nyere eksempler kan nævnes dystopien Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood og William Gibsons Neuromantiker, som beskriver et højteknologisk samfund.

Danske fremtidsfortællinger

Der er også gode danske navne imellem. Niels E. Nielsen er en af de ældre og meget produktive danske forfattere. Af nyere danske eksempler kan nævnes Mediatropolis af Freddy E. Silva og Den danske borgerkrig 2018-2024 af Kaspar Colling Nielsen.

Udvalget indeholder nogle af de bedste og mest spændende fortællinger om mulige fremtidsscenarier. Selv om disse fantasier virker realistiske, er det ikke alle, der er blevet til virkelighed. Afgør selv om disse fantasier er blevet - eller kunne blive til virkelighed.

5. juli 2016

Bøger i dette tema