Tema

Historier fra søen

Forside fra bogen Flying Enterprise
Litteraturen er fyldt med bøger, som på den ene eller anden måde har havet som det vigtigste indhold for fortællingen

Havet har altid fascineret mennesket. Hvad ligger der på den anden side og hvordan kommer man derover? Søveje har været grundlag for Europas kolonisering af andre verdensdele og hjembringelse af alverdens rigdomme. Utallige mennesker har med stort heltemod fuldført farlige sejladser, f.eks James Cook og Christopher Columbus, som begge drog af sted for at finde nye verdener.

Romaner om søen

Her er alt lige fra de klassiske bøger, som Moby Dick af Herman Melville og Havets herskere af Nicholas Monsarrat til spændingsbøger af Alistair MacLean, Hammon Inness og Brian Callison. Der er også mere eventyrlige bøger, som En verdensomsejling under havet af Jules Verne. 

De store forlis

Historien om havet rummer også historien om skibes forlis. Nogle er mere berømte end andre. Titanic er vel nok det mest kendte passagerskib. Det forliste på sin jomfrutur. Grønlandsskibet Hans Hedtoft og skoleskibet København er de mest kendte danske eksempler på forlis. Flying Enterprise, kaptajn Carlsens gådefulde skib, hvis last stadig omgærdes med mystik, er også en barsk beretning.

Med lystbåd jorden rundt  

Der er mennesker, der realiserer sig selv, tager nogle år ud af kalenderen og begiver sig ud på havet med drømmen om paradis om bagbord. Alle kender Troels Kløvedal og hans togter, men mange andre har også skrevet om deres ture ud i den store verden, for eksempel Svend Billesbølle og Jan Bertelsen.

Krigenes tid

Danmarks historie har i høj grad udspillet sig på havet. Krige er blevet vundet og også tabt. Store personligheder har fået deres navne udødeliggjort i kampen mod fjenden, som for eksempel Niels Juel og Peder Skram.

Under Anden verdenskrig var forsyninger helt afgørende for krigens udfald. Mange tusinde sømænd satte livet på spil for at bringe skibene sikkert frem. Det menes, at 5.000 danske søfolk sejlede i allieret tjeneste og det var ikke alle, som kom hjem igen. Klaus Rydahl har med Krigssejler 1939-45 skrevet en fremragende bog om dem.

Med søen som udgangspunkt er der noget for enhver smag. Hvad enten man søger faglig historisk viden, det spændende, drømmene om friheden eller gerne vil genlæse klassikerne. Dette er kun et lille udpluk af hvad Nota har om søen.

6. juli 2016

Bøger i dette tema