Tema

Hundens bedste ven

Forside fra bogen Hunde er vel også en slags mennesker
Menneske og hund har fulgtes ad siden tidernes morgen. Måden vi opfatter hunden på har ændret sig, men vi har hele tiden haft både glæde og nytte af hinanden.

På en bænk i Brooklyn møder vi den gode retriever Mr. Bones, som fortæller den tragikomiske historie om sin hjemløse digterherre i bogen Timbuktu af Paul Auster. Og i Æsops betroelser er førerhunden Æsop vidne til den blinde radiomand og forfatter Karl Bjarnhofs liv, hvis hverdag og tanker vi dermed får indblik i.

Mange hundebøger er fortalt fra hundens synsvinkel og bærer endda hundens navn, men det er i relationen til mennesket, at historien overhovedet fanger. Her finder vi legendariske hunde som Lassie, Buck og Silver King.

Hunden gennem tiden

Hunde er vel også en slags mennesker af Poul Malmkær er en kortlægning af vores liv med hunde fra stenalder til vores tid, beskrevet gennem populære billeder, litteratur og film. I hundekenderen Jan Fennels bog om hundeejere fortælles underholdende om forskellige mennesketypers syn på hunde før og nu.

Forfatternes hunde

Kviks mor og hundemennesket Lise Nørgaard har skrevet flere bøger om sine kongepudler. Hendes tag på hunde er desuden beskrevet i Dyrenes mennesker af Jane Aamund, hvor Aamund fortæller om sit og andre dyreelskeres særlige bånd til både hunde og andre dyr.

I bogen Tøs, er det forfatteren Dorrit Willumsen, der beretter om et omtumlet familieliv med en grand danois, mens bogen Hundehistorier er hele 22 forfatteres vinkler på hunde. Heriblandt Frank Jæger, H.C. Andersen, Dan Turèll og James Herriot, som skrev bøgerne der blev til tv-serien Folk og fæ.

På rejse med Charley tager os rundt i USA med John Steinbeck og hans store puddel Charley. Bogen handler selvsagt mest om mennesker i Amerika, men undervejs omtales pudsige episoder med den distingverede Charley, der med sin direkte fremfærd åbner flere døre, der ellers var lukkede.

Geniale hunde

Vi må ikke glemme de helt særlige servicehunde, som for eksempel førerhundene, der hjælper blinde med opgaver i hjemmet og trafikken, og bliver venner og livsledsagere. Nota ligger inde med et par titler på engelsk. Andre hunde med særligt talent kan man læse om i Snuden i sporet om de specialiserede politihunde.

I boglisten finder du mange flere bøger om både virkelige og fiktive hunde, det er bare at snuse sig frem.

Vovvov vuf og bjæf!

1. november 2021

Bøger i dette tema