Tema

For hundrede år siden

Forside fra bogen Rytterkongen
Nu skriver vi 2020 og er i starten af året. Glemt er snart 2019, men hvad bragte året 1920 egentlig? Altså for hundrede år siden.

Påskekrisen

Påskekrisen i marts 1920 er vel nok det tætteste Danmark har været på en politisk revolution med uparlamentariske midler. Baggrunden var uenighed om det sønderjyske grænsespørgsmål, erhvervslivets utilfredshed med reguleringsøkonomien fra tiden efter 1. verdenskrig og Venstre, der frygtede at et forslag til ny valglov ville give færre venstremandater.

Bølgerne gik højt og Kong Christian den 10. afskedigede derfor ministeriet Zahle, hvilket blev betragtet som grundlovsstridigt og der blev varslet generalstrejke. Efter fem dages forhandlinger bøjede kongen sig og storkonflikten blev afblæst. Læs Tage Kaarsteds værk om krisen og dens hovedpersoner.

Genforeningen

Den nuværende grænsedragning mod Tyskland fra 15. juni 1920 er vel nok den mest fredelige grænseflytning, der er set i verden. Det skyldes sikkert, at befolkningen blev inddraget og deres afstemninger blev stort set respekteret af begge lande. Det betød, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark. Ellers havde den dansk-tyske grænse måske ligget syd for Kolding ved Kongeåen. Kong Christian den 10. red over grænsen på den berømte hvide hest. Billeder som indgår i Danmarkshistorien. Læs om kongen i bogen Rytterkongen.

De blev født for 100 år siden, men huskes stadig

Flere danske kunstnere, politikere og kulturpersonligheder som prægede deres tid, blev født i 1920. Statsminister Hilmar Baunsgaard, skuespilleren Buster Larsen, tegneren Jørgen Clevin, rottekongen Cibrino, skuespilleren Keld Pedersen, maleren Jørgen Nash og idrætsmanden Knud Lundberg. Nota har bøger om dem alle.

Forfatterne Isaac Asimov og Ray Bradbury kom også til verden i 1920. Begge var med til definere en ny genre i litteraturhistorien. Science Fiction. Er du til denne genre eller vil du prøve, så er her en god start med deres bøger.

Kaninbjergets far, Richard Adams, fødtes også i 1920. Læs eller genlæs hans berømte fabel.

Knut Hamsun er norsk nobelprisvinder og en meget kontroversiel forfatter, som deler vandene den dag i dag. Han kom også til verden i 1920. Læs nogle af hans egne værker eller Thorkild Hansens helt vidunderlige og meget grundige bog om den proces for landsforræderi, der blev ført mod ham.

6. januar 2020

Bøger i dette tema