Tema

Italien

Forside fra bogen Drømmen om Italien
Hvem er ikke fascineret af Italien? Der er maden og vinen, der er de smukke byer, der er Giro d’Italia … Og så er der alle bøgerne!

Udødelige mesterværker

Allerede i begyndelsen af 1300-tallet blev grundstenen langt i Italien til den moderne roman. Det skete med Den guddommelige komedie af Dante, med Dekameron af Boccaccio og med Fyrsten af Machiavelli. Den sidstnævnte er en klassisk lærebog i statsmandskunst og magtudøvelse, men udgivet længe før mafia, korruption og Silvio Berlusconi så dagens lys.

Italienske klassikere fra det 20. århundrede

Den italienske litteraturhistorie har altså en lang tradition og lige fra middelalderen har den været en inspirationskilde for den vestlige litteraturhistorie.

Dette blev også tilfældet i 1900-tallet, hvor mange italienske forfattere markerede sig med litterære eksperimenter både i sprog og stil uden at give slip på fortælleglæden og den gode historie.

Her kommer vi ikke udenom Italo Calvinos eksperimenterende roman Hvis en vinternat en rejsende, med en tekst uden begyndelse, midte og slutning, men med en tekst som hele tiden starter forfra.

Jeg vil også nævne to historiske romaner, der ikke er til at komme udenom, nemlig Leoparden af Giuseppe Tomasi de Lampedusa, en roman hvor alt er under forandring, familien, samfundet og landet. Den anden er Elsa Morantes Historien, om italienske skæbner i Rom under 2. verdenskrig.

Nyere italiensk litteratur

Italien har altid haft litteratur af høj kvalitet. I denne liste medtager jeg også nyere italiensk skønlitteratur. Romaner, der tager pulsen på nutidens Italien eller dykker ned i landets omtumlede og farverige historie.

En romanserie jeg holder meget af er Napoli-romanerne af Elena Ferrante om de to kvinder Elena og Lilas opvækst i en mafiastyret del af Napoli. Her er vi nået til vores tid og de problemstillinger, som italienerne står overfor i dag.

Rejseskildringer fra det skønne Italien

Mange danskere har taget Italien til sig. Flere har bosat sig i landet og udgivet rejsebeskrivelser, med gode råd til oplevelser i det italienske. To titler, der giver mig lyst til at rejse sydpå, er Norditalien for livsnydere af Anders Grøndal og Drømmen om Italien af Marianne Gade.

Hvis du ikke har mulighed for at rejse til Italien, så dyk ned i landets rige kultur gennem bøgerne, som er medtaget i dette tema. Rigtig god fornøjelse.

12. november 2020

Bøger i dette tema