Tema

Japansk litteratur

Forside fra bogen Ude
Hvis spørgsmålet er japansk litteratur, hvad er så svaret? Taichi Yamada? Eller Hiromi Kawakami? Ja bestemt. Men mon ikke de fleste først tænker på Murakami? Men japansk litteratur er mere end Murakami.

Natsuo Kirino for eksempel, der kalder Murakamis forfatterskab ’globalt’, mens hun selv skildrer japansk hverdag, som den ser ud i nutiden.

Natsuo Kirino

Natsuo Kirinos roman Ude er en blanding af socialrealisme og hårdkogt krimi og til tider udpenslet gru.

Fire kvinder arbejder sammen på madpakkefabrikkens nathold. Den ene myrder sin mand og de andre hjælper med at skaffe liget af vejen. Men hvor går grænsen mellem morder og pligtopfyldende husmor egentlig? Og hvilke drifter kan det tilfældige mord vække hos kollegerne?

Fortællingen snor sig ind og ud mellem kvindernes familie- og arbejdsliv og et helt anderledes liv i det japanske hostess-miljø, hvor mænd betaler for at tale og drikke med smukke kvinder.

Natsuo Kirino er blevet kaldt dronningen af japansk krimi og vandt Mystery Writers of Japan Award for romanen Ude, men hun er også blevet kritiseret for som kvinde at skrive om andet end kærlighed. Man forstår de mandlige kritikeres bekymring. Umiddelbart efter udgivelsen af Ude, skete et kopimord, hvor en kvinde parterede sin mand og spredte ligdelene rundt omkring i Tokyo.

Kenzaburo Öe

Mens Murakami stadig har Nobelprisen til gode, modtog Kenzaburo Öe, som er født i 1935, prisen i 1994. Öe er ligeledes inspireret af europæisk og amerikansk litteratur. Igen er det moderne samfund på dagsordenen, men med en stærk eksistentialistisk åre. For eksempel handler romanen En privat sag om en mands krise efter at være blevet far til et handicappet barn.

Kenzaburo har dog også blik på fortiden. ”M/T - og fortællingen om De Store Skoves Under” tager os gennem Japans historie fra mytisk tid over 2. verdenskrig til nutiden.

Haruki Murakami

Haruki Murakami, som er født i 1949, brød igennem til et større publikum i slutningen af 1970’erne. I begyndelsen så fædrelandets kritikere ned på hans brud med traditionerne, men i dag er han afholdt af både læsere og kritikere over hele verden og således både kult og bestseller.

Murakamis popularitet i Vesten tilskrives ofte hans evne til at vise det genkendelige og hverdagsagtige i ukendte eller ligefrem overnaturlige sammenhænge. For os kan japansk hverdag og tristesse i sig selv virke eksotisk, men også ligetil. Hos Murakami udvider virkeligheden sig, så trivielle hverdagsforeteelser får nye dimensioner.

Slå dig løs i boglisten, som udover de tre her nævnte, byder på yderligere fem japanere og to japansk-amerikanske forfattere plus en samling haiku-digte.

30. juni 2017

Bøger i dette tema