Tema

Liv i lyrikken

Forside fra bogen Solen og hendes blomster
Digtere med musik i sproget folder vores ører ud. De åbner hjernekasser, og får os til at se både indad og udad. En god digter får os til at mærke livet sprælle i sjælen, men hvad ville livet være, hvis ikke det havde en klar kontrast.

Døden holder os i live

I september sidste år mistede vi den originale, sjove og seriøse forfatter Pia Juul. Hun var bekendt med døden som tema i sine digte. Ofte med humor og melankoli. Døden længe leve! Den holder os i live, som hun skrev i Avuncular – onkelagtige tekster.

Yahya Hassan var med til at brede lyrikken ud til folket. Kristen Bjørnkjær, Vita Andersen og Dan Turèll gjorde det samme i 70’erne. Michael Strunge, Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen i 80’erne. Inden Yahya forlod os kun 24 år gammel, skrev han med store bogstaver om sine opgør med familien og kriminalitet i indvandrermiljøet. Over 100.000 købte, læste og lyttede forundrede og forfærdede med.

En kvinde i blomst og en mand bag et vindue

Rupi Kaur er født i Indien i 1992 og bor nu i Canada. Hun har med sin anden digtsamling, Solen og hendes blomster, solgt millioner af bøger verden over. Digtene indrammer et ungt kvindeliv med alt, hvad det indeholder af refleksioner over køn, identitet, skønhed og sex.

Ironisk, arrogant og skrøbelig er tre ord, der kan hægtes på Caspar Eric. Han er fra 1987 og en af de stærkeste stemmer fra den indfødte digitale generation. Hans direkte og selvudleverende skrivestil er letlæselig og fyldt med følelser og flyvske tanker. Så kig ind ad vinduerne til hans københavnerlejlighed, de står vidt åbne.

En digter går på pension

Knud Sørensen fra Mors har meldt ud, at der ikke kommer flere digte. Det er ham vel undt at gå på pension, når fødselsattesten siger 1928. Men mange kommer til at savne hans sans for årstidernes skiften, både i naturen og i menneskelivet. Hans seneste digtsamlinger har med følsomhed skildret det at blive gammel. Bladene falder af træerne, mens Knud Sørensens hukommelse smuldrer og bliver taget af vinden.

Alder og forfald er også temaer for Jørgen Leth. Nu er bentøjet begyndt at svigte, så han falder og er afhængig af andres hjælp. Men Leth lader sig ikke vælte helt omkuld. Med digtsamlingen, Det bliver ikke væk, vrisser han tilbage ad alderdommens benspænd. Leths nøgternhed og humor er intakt.

Der er ganske megen død i lyrikken. Men uden mørke intet lys. Uden død intet liv. Lad os læse vores digtere, der puster liv i lyrikken og livet.

1. februar 2021

Bøger i dette tema