Tema

Livet under regnbuen - LGBT+

Forside fra bogen Hvor regnbuen ender
LGBT+ er en forkortelse, som bruges til at referere til alle personer, som ikke er heteroseksuelle. En forkortelse som gradvist er blevet udvidet med flere bogstaver for at synliggøre endnu flere grupper. Bogstaverne er en engelsk forkortelse, der dækker over lesbisk, bøsse, biseksuel, transseksuel med mere. Vi har fundet bøger frem fra de sidste 110 år, som alle berører LGBT+

De ældre bøger

Kan mænd undværes fra 1921 betegnes som den første homoerotiske roman i Danmark. Forfatteren Emmy Carell debuterede med denne bog, der fik en stor udbredelse, men som også blev beslaglagt, da den handler om et erotisk kærlighedsforhold mellem to kvinder.

Døden i Venedig fra 1912 er en klassiker. Den er skrevet af Thomas Mann og handler om en ældre kunstners besættelse af en ung dreng. Thomas Mann havde kone og børn, men alligevel antyder han i sit forfatterskab, at han er homoseksuel, hvilket var mere tabubelagt før i tiden.

Regnbuefamilier

I dag kan det fortsat være svært at stå frem, selv om det er blevet meget mere almindeligt, for eksempel i kernefamilien, hvor det ikke længere er en selvfølge med mor, far og børn.

I Mor og Busser af Kristina Nya Glaffey er historien set gennem et barns øjne, hvor man følger familielivet i en ganske almindelig dansk familie med to mødre og to børn. Den giver et humoristisk nutidigt tidsbillede, hvor der også bliver gjort kærligt grin med vor tids forældregeneration.

Danseren Silas Holst har også skrevet om en regnbuefamilie, nemlig hans egen, hvor han skriver om at skabe en familie med en mor og to fædre, og hvordan deres familieliv fungerer.

Det svære liv

Livet kan drille for alle mennesker, og for hovedpersonen i Blomsterdalen er det rigtigt slemt. Hun har ellers det hele, en dejlig pigekæreste, en god familie og skal i gang med uddannelse, men det er som om, alting er forkert, og hendes tanker kredser om død, sorg og rodløshed. En smuk og forstemmende bog om ensomhed og selvmord blandt Grønlands unge.

I romanen I én person af John Irving fortæller hovedpersonen Billy om sit liv som biseksuel. Vi hører om hans venner, familie, kærlighedsforhold, men også om da AIDS brød ud i 1980erne og ramte mange af de mennesker, som Billy holdt af.

Der er skrevet mange gode bøger om livet som ikke heteroseksuel, så jeg vil ønske rigtig god fornøjelse.

30. september 2022

Bøger i dette tema