Tema

Matador

Forside fra bogen Matador
Matador blev første gang sendt i fjernsynet i 1978 og er nu blevet genudsendt for syvende gang.

Som de fleste sikkert ved, er det den nu 100-årige forfatter og journalist, Lise Nørgaard, der er hovedkvinden bag de 24 afsnit om livet i Korsbæk. Medforfatter på manuskriptet var blandt andre Paul Hammerich.

Produceret af Nordisk Film

Det var Nordisk Film, med Erik Balling som instruktør, der producerede serien for Danmarks Radio. Kendingsmelodien er komponeret og spillet af Bent Fabricius-Bjerre, og vignetterne, der indleder de enkelte afsnit, er tegnet af Arne Ungermann.

Danmarkshistorie

Serien starter i 1929, hvor Mads Andersen-Skjern, sammen med sønnen Daniel, ankommer til Korsbæk, og den stopper i 1947. Vi møder en lang række beboere fra Korsbæk og omegn, og vi får et fint lille stykke danmarkshistorie i de gode beskrivelser af tiden under 1930’ernes depression og Danmark under besættelsen.

I Matador får vi et indblik i livet i alle samfundslag. Vi introduceres til byens spidser gennem bankdirektør Varnæs og hans familie. Gennem deres tjenestepige Agnes og hendes senere mand, banearbejderen Røde, møder vi byens arbejderklasse.

Læs mere

Lise Nørgaard har senere skrevet om, hvordan det videre gik for beboerne i Korsbæk i bogen: Et liv med Matador. Læs også om dem, der stod bag serien og om de mange skuespillere, der var med.

15. august 2017

Bøger i dette tema