Tema

Natur i bøgernes verden

Forside fra bogen Ved et hus i Småland
For mange år siden læste jeg en bog, der hed Sand. Den handlede om en mand, hvis hus gradvis sandede til, og det gjorde stort indtryk på mig, hvordan naturens kraft overtog mandens liv. Og det er det, naturen kan. Overvælde, forføre og omslutte en på godt og ondt.

Den barske natur i Jylland

Den føromtalte bog Sand hedder faktisk Willums veje, og er skrevet af Anne Marie Løn. Den handler om Willums sidste dag. Han er blevet boende i sit hus, selv om andre er flygtet fra de enorme sandmængder, der gradvis har overtaget marker, huse, ja deres liv. Willum blev, og i denne sansemættede historie kan man læse om naturens kræfter i 1700-tallets Nordjylland.

I Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen er vi taget fra klitterne til heden, som i 1700-tallet blev begyndt opdyrket. Her flygter folk ikke fra naturen, men prøver at betvinge den. Vi følger kaptajnen, som i 1754 kom til det jyske og begyndte på det genstridige arbejde med opdyrkning af heden.

Den idylliske natur

Naturen kan også være farverig og idyllisk og sætte rammer for historierne som for eksempel i Morten Korchs univers eller i en af de mange engelske feel-good-romaner af blandt andre Marcia Willett og Rosamunde Pilcher.

Charlotte Links bog Søstrenes hus foregår i Yorkshire. Storslået idyllisk natur, indtil en snestorm sætter ind. Naturen kan på et kort øjeblik vende sig fra idyl til katastrofe.

De ældre bøger

Hvis man går tilbage i tiden, har naturen også fyldt meget i nogle af de store forfatteres værker. Man kan for eksempel ikke tænke på Steen Steensen Blicher uden også at tænke på heden.

I Johannes V. Jensens Himmelandshistorier forener Jensen barndommens landskab med mytens univers, og i Løgneren af Martin A. Hansen følger læseren Johannes Vig gennem fire forårsdøgn på øen Sandø. Her skildres hans indre splittelse og øens rige natur.

I dag

Selv om naturen mange steder er på retur, så er den her stadig.

For eksempel i Markløs, hvor brødrene Malte og Emil vælger at gå hen over Fyn. Det er en familiehistorie og en fortælling om den fynske natur og dens voldsomme forandring.

Og i træernes hemmelige liv hører vi om træerne, om hvordan de kommunikerer og drager omsorg for hinanden.

Så lad naturen fylde i vores liv. Lad os mærke den i krop og sjæl. God fornøjelse derude og i bøgernes verden.

30. august 2021

Bøger i dette tema