Tema

Nobelprisen i litteratur

Forside fra bogen Rejsende
Nobelprisen i litteratur er blevet uddelt siden 1901. Den er stiftet af den svenske ingeniør Alfred Nobel, der opfandt dynamitten.

I 1896 døde den svenske ingeniør Alfred Nobel. Udover at være opfinder af dynamitten og at have fået et grundstof opkaldt efter sig, så efterlod han sig også en kæmpe formue, som han testamenterede til oprettelsen af Nobelpriserne. En af disse er Nobelprisen i litteratur, som er blevet uddelt siden 1901. Prisen består, ud over æren, af 10 millioner svenske kroner samt et tilbud om svensk statsborgerskab.

Det Svenske Akademi

Det er Det Svenske Akademi, som står bag tildelingen af Nobelprisen i litteratur. Akademiet har eksisteret siden 1786 og består af 18 panelmedlemmer. Formålet med akademiet er at fremme den svenske litteratur og det svenske sprog, og dets medlemmer består derfor af litterater og andre kulturpersonligheder. Når først man er blevet medlem af Det Svenske Akademi, så er man det på livstid. I 2018 skete der dog en undtagelse.

Skandalerne i 2018

2018 blev nemlig et skæbnesvangert år for Det Svenske Akademi og dermed også for Nobelprisen i litteratur. Det skyldes en række skandalesager omkring seksuel chikane, som resulterede i at flere af medlemmerne ytrede ønske om at trække sig fra deres plads i akademiet. Det førte til at den svenske konge Carl Gustaf meddelte, at han ville ændre i vedtægterne, så medlemmer kunne få lov at træde ud. Det valgte fem medlemmer af akademiet at gøre. I maj måned 2018 meddelte det svenske akademi, at der ikke ville blive uddelt en pris i 2018. I stedet vil der blive uddelt to priser i 2019.

Og vinderen er …

Peter Handke og Olga Tokarczuk. Men vi  kan vi jo også læse lidt op på de forfattere, der har modtaget prisen gennem tiden. Jeg har valgt tyve bøger fra de seneste tyve års nobelprismodtagere. Det er en blanding af romaner, noveller og digte, så der skulle gerne være noget for enhver smag. God fornøjelse.

10. september 2019

Bøger i dette tema