Tema

Nyt fra Irland

Forside fra bogen Sammenkomsten
En perlerække af nyere irske forfattere og en enkelt ældre.

I 2008 blev også Irland ramt af den økonomiske krise. Før da havde landet oplevet et enestående økonomisk opsving, som blev kaldt den keltiske tiger og førte irernes levestandard op på højde med resten af Europa. For helt nylig har de også stemt sig ind i nutiden med ret til fri abort.

Tidligere var Irland et af de fattigste lande i Europa og havde været det i hundreder af år. Ud over den britiske besættelse af Nordirland, har landet været plaget af hungersnød og undertrykkelse, og Irland var et land, man udvandrede fra. Flere af de store irske forfattere bor således også i udlandet.

I dette årtusind har en ny tids forfattere fyldt op på de irske boghylder. Mange har skrevet i slipstrømmen af opsvinget og den følgende finanskrise, mens de nyeste har lagt fortiden helt bag sig.

Normale mennesker

Øverst af de allernyeste står Sally Rooney, som er født i 1991. Sensationel og sin generations store stemme er nogle af de ord, der er er sagt om hende, efter at hun ryddede bestsellerlisterne med sin første bog Samtaler mellem venner. Siden kom bogen Normale mennesker, som straks blev til en tv-serie. Hun skriver skarpt om venskab og kærlighed.

Sjove, ironiske og romantiske irske

I den mere kulørte ende har vi en hel perlerække af forfattere, som på realistisk og ofte humoristisk vis leverer kvindeliv på godt og ondt, ikke mindst i Dublin i nullerne. Det er navne som Marian Keyes, Sinéad Moriarty og Roisin Meaney.

Endnu mere romantiske er forfattere som Cecilia Ahern og Lucinda Riley, sidstnævnte bor dog i Frankrig. Her er karaktererne mindre almindelige, mere glamourøse og plottene spektakulære og mystiske.

Solid slægtslitteratur

I sin egen skuffe har vi Anne Enright, som i 2007 modtog den fornemme Man Booker pris for sin slægtsroman Sammenkomsten. Veronica vender hjem med sine syv søskende for at bisætte deres bror Liam, som har begået selvmord. Veronica tænker tilbage, og tre generationer af den dublinske familie portrætteres og med dem også Irland.

Alle tiders irske mor

Og så lige for gammelt venskabs skyld, for hun er ikke ny: Hjertevarme Maeve Binchy, som luner læseren med sine utallige romaner om almindelige mennesker og deres relationer. Binchy debuterede i 1980’erne, men hendes storhedstid varede helt til hendes død i 2012, og mange af dagens forfattere er vokset op med hendes bøger, som stadig læses over den ganske jord.

10. december 2020

Bøger i dette tema