Tema

Perlende Persien

Forside fra bogen Perlende Persien
Mange litterære perler når aldrig vor kønne, flade, lille danske jord, dog har vi været så heldige at blive bjergtagede af et par af de iranske. Læs om dem her og find andre bøger om og fra Iran som engang hed Persien.

Magisk have

Kvinder uden mænd er en af de fineste bøger fra Iran. Romanen følger en række vidt forskellige kvindeskæbner i Teheran, der alle ender med at møde hinanden i en magisk have. Kan man lide sine romaner med et godt skvæt humor og et endnu større skvæt magi, så er disse historier om kvinder i et mandsdomineret samfund en stor oplevelse.

Granatæbler og sommerfugle

Har man derimod mere hang til en poetisk og lavmælt kærlighedshistorie, så er Byen jeg elskede et godt bud. Fortælleren beretter om sin kærlighed til nabopigen Helia. Historien springer mellem tiden, hvor de var børn og legede sammen, til ungdommens kærlighed og til den modne mands sorg over tabet af sin elskede. Bogen er fuld af granatæbler, sommerfugle og flagrende følelser. I sandhed en persisk perle.

Fra Persien til Iran

Irans historie kan spores over 3.000 år bagud. Stammer regerede over området, der i dag er Iran, og op gennem århundrederne underlagde perserne sig naboriger som Babylonien og Egypten. Efter de muslimske arabere erobrede Persien i 600-tallet, har landet være muslimsk.

I 1935 skiftede landet navn fra Persien til Iran. Herefter fulgte en begivenhedsrig periode frem til shahens fald i 1979, hvor landet blev til en islamisk republik.

Rasmus Christian Elling har beskrevet den sidste del grundigt i bogen Irans moderne historie, hvor han dog også giver en kortere indføring i Irans ældre historie samt fører os næsten helt op til i dag.

Erindringer, rejser og tegneserier

De personlige beretninger fylder en del i bibliotekets mellemøstlige afdeling. Nina Rasmussen foretog en rejse rundt i landet alene og iført den påbudte islamiske klædedragt. Det gav hende et indblik i et land, hvor det mildt sagt ikke er nemt at være kvinde.

Det beretter Betty Mahmoody også om i Ikke uden min datter, hvor hun og datteren i firserne blev holdt som gidsler hos sin iranske ægtemands familie.

Det er også muligt at stifte bekendtskab med de prisbelønnede tegneserier, som Marjane Satrapi har skrevet og tegnet om barndommen i revolutionens skygge og det efterfølgende eksil i Østrig.

Her har jeg kun let berørt, hvad vi har at byde på. Der er meget mere kærlighed, spænding og magi at finde i boglisten herunder.

20. april 2023

Bøger i dette tema