Tema

Romaner om kunstnere

Forside fra bogen Hvor lyset er
Der er i de senere år kommet en række biografiske romaner, hvor handlingen tager udspring i kendte kunstnere. For eksempel Kvinde set fra ryggen af Jesper Wung-Sung, der handler om Vilhelm Hammershøis meget yndede motiv, nemlig hans kone Ida Ilsted. Hun levede et stille liv og blev mest set fra ryggen.

I Hvor lyset er har Malene Ravn skrevet om sin mands oldefar Carl Fischer, der blev født i slutningen af 1800-tallet og som malede både landskaber, gadepartier og ikke mindst kvinder. Carl Fischer havde et noget turbulent privatliv, og i denne bog følger man hele hans liv fra fødsel til grav.

Skandaløst maleri

Adam i Paradis er titlen på et maleri af Kristian Zahrtmann og også titlen på bogen af Rakel Haslund-Gjerrild, der omhandler maleren Kristian og hans hovedværk, der gav anledning til skandale. Zahrtmann var en af de betydeligste personligheder inden for dansk kunst i sidste halvdel af 1800-tallet, og i bogen kommer vi tæt på dansk kunsthistorie, kunstnermiljøer, samfundsforhold og homoseksualitet set fra starten af 1900-tallet.

Skagensmalerne

Nogle af de mest kendte kunstnere i Danmark er skagensmalerne. Det var malere, der bosatte sig i Skagen i slutningen af 1800-tallet og primært malede billeder af naturen og det daglige liv.

Der er skrevet mange spændende biografier om dem, men Bent Haller har valgt at skrive en roman om miljøet, dog med udgangspunkt i de lokales levevilkår. Det står i skærende kontrast til den flamboyante livsstil, som kunstnerne havde.

Fra det store udland

Norge kan også være med. I Jordbærpigen er det Edvard Munch, der er omdrejningspunktet. En excentrisk maler, som flere unge piger blev draget af.

Vejen til paradis handler om billedhuggeren Paul Gauguin og hans bedstemor, der var en af grundlæggerne af feminismen. Det er et spændende dobbelt portræt af to store personligheder, der begge kæmpede for at bryde fri af det borgerlige liv.

Vi fulgte skildpadderne er der et dansk islæt i, da den blandt andet foregår i Dansk Vestindien. En historie om en stor kærlighed og ikke mindst den søn, der kom ud af det nemlig Camille Pissarro, der blev en af den franske impressionismes grundlæggere.

Inspiration

Er du til historiske romaner og virkelige begivenheder, så kast dig over disse spændende bøger, der også kan give lyst til at fordybe sig mere i kunstnernes værker og verden.

God fornøjelse

11. februar 2022

Bøger i dette tema