Tema

Sære historier

Forside fra bogen Små titaner
Der er bøger, der bliver kaldt skæve eller smalle. Svære og sære siges de at være. Ligeså gerne kan de kaldes runde, sunde, søde eller særlige. Fortællingerne findes overalt i verden. På ofte overraskende vis bider fortællingerne fat i læserens hjerneceller og rykker lidt i smilerynkerne.

Astrid Ehrencron-Kidde: Der hvor skyggerne faldt

Vi skal op i de mørke, mystiske svenske skove i starten af 1900-tallet. Den ugifte jurist Martin Willén er hovedperson i en række fortællinger fyldt med ånder og anelser om det overnaturlige. Her er hverken blodige drab eller pludselige overraskelser. Willén vågner i en af historierne op som soldat fra et tidligere århundrede på vej mod sin henrettelse. En drøm tænker Willén, da han vågner, men uret på væggen afslører noget andet.

Nescio: Små titaner

På samme tid i Holland drømmer en håndfuld unge mænd om samfundsomvæltning. Der er dog ikke megen revolution i dem. Deres liv går med drømme og druk, mens de melankolsk observerer samfundets meningsløshed. Satire og skæv humor driver historierne rundt i Amsterdams gader.

Olga Tokarczuk: Kør din plov over de dødes knogler

Udkants-Polens svar på Miss Marple er den ældre dame Janina. Hun lægger horoskoper og bekymrer sig om det vilde dyreliv. Da en række voldsomme mord på jægere finder sted, mener Janina, at det er dyrene, der hævner sig på menneskene. En mystisk øko-krimi med en excentrisk dame i hovedrollen.

Hiromi Kawakami: At træde på en slange og Forsvindinger

I Japan træder en ung kvinde på en slange, hvorefter den flytter ind hos hende. Engang i mellem antager den menneskeskikkelse. Dette bekymrer ikke kvinden, men hun protesterer, da slangen påstår at være hendes mor. Det viser sig, at andre også har menneske-slanger boende.

I bogens anden historie skal to unge mennesker giftes. I den ene familie er det ikke usædvanligt, at personer forsvinder pludseligt. Da det sker for den kommende brudgom, må broren træde til. Ægteskabet må dog afbrydes, da bruden efter lidt tid skrumper til næsten ingenting.

Vibeke Grønfeldt: Bogstavets betydning

En provinsby i en fjern dansk udkant er forladt af overklassen. Forfatteren Nini No møder ofte Arild, Vanderbilt og Pæren på Mester Tavs byggegrund. Tavs bygger et hus af stjålne genbrugsmaterialer, men flytter han nogensinde ind? Vil Nini No få sin bog færdig? En herlig historie om et samfund og særlinge i forfald.

Er du blevet inspireret til at læse det sære? Så se videre i listen herunder, hvor du både finder et træmuseum, en satan-tango samt den 4.000 år gamle sagnhelt Gilgamesh.

20. september 2021

Bøger i dette tema