Tema

Sekter

Forside fra bogen Eftertro
Sekter virker dragende på mange mannesker. Her kan du både læse personlige beretninger fra mennesker, der har været medlem af en sekt og romaner, der handler om sekter.

En sekt er en betegnelse for en mindre religiøs gruppering. Mindre i forhold til de store verdensreligioner og kirker. Sekterne er gerne opstået i opposition til de etablerede og omkring en karismatisk leder, som selv har set lyset. I mange romaner er fascinationen af sekten drivkraft og i faglitteraturen ses især de personlige beretninger om de lukkede fællesskaber.

Krimi om Amish

Hvad får mennesker til at afstå fra at bruge alle tekniske landvindinger opfundet efter år 1700. som Amish-folket gør i Canada og USA? De lever som man gjorde i 1700-tallet uden elektricitet, telefoner, motorkørertøjer og andre moderne bekvemmeligheder. Ernærer sig ved landbrug og traditionelt håndværk. I Linda Castillos krimiserie, som foregår i Amish-miljøet får man et indtryk af livet der.

Jehovas Vidner

For nogle er Jehovas vidner et stærkt religiøst fællesskab præget af sammenhold og stor kærlighed til Gud. For andre er det et fængsel af indre frygt og evig tvivl. Det har sin pris at forlade fællesskabet, som man kan læse om i Susanne Benderfeldts bog Vorherres lille vidne og i Skæbner fra et usynligt fængsel.

Personkult

Nogle mennesker har en helt fantastisk evne til at manipulere andre. David Koresh, leder af den apokalyptiske sekt Branch Davidians, som under påberåbelse af Gud og hans egne fortolkninger heraf, begik omfattende børnemishandling og seksuelt misbrug. Læs om ham og sektens undergang i bogen I Guds navn.

Nyreligiøse sekter

Er Scientology en religion, en pengemaskine eller en filosofi kaldet dianetik? Meningerne er delte, men et står fast. Det koster mange penge at gennemgå de forskellige stadier af indsigt i Scientologys tankesæt, skabt af Ron Hubbard. Læs om Robert Dams personlige erfaringer og brud med Scientology.

Moonbevægelsen er en anden verdensomspændende nyreligiøs bevægelse, der blev grundlagt i Korea i 1954 af Sun Myung Moon. De er nok mest kendt for deres masse-bryllupper, hvor par matches i arrangerede ægteskaber. Efter vielsen skal parrene love at elske mennesker i hele verden, som gud gør det, og skabe familier, som skal være byggestene for Guds rige på jorden. Cølibat før ægteskabet er en selvfølge og sex er kun tilladt, når det er for at skabe et nyt guds barn.

En sekt i Danmark

Herhjemme er der også eksempler på religiøse sekter ud over det sædvanlige. Faderhuset, styret af Ruth Evensen, har til tider skabt stor debat i medierne. Læs om datteren Sophia Evensens oplevelser med sekten og hendes egen mor.

God læselyst!

5. november 2020

Bøger i dette tema