Tema

Skønlitterære bøger med mærkelige titler

Forside fra bogen En kort gennemgang af traktorens historie på ukrainsk
Overrask dig selv med fantastiske fortællinger, hvor titlen kan synes at være lidt vildledende. Her er en række bøger, hvis titler er ganske underholdende, men som ikke siger noget om indholdet.

På et bibliotek er bøgerne som hovedregel opdelt mellem faglitteratur og skønlitteratur.

Når man som låner finder inspiration til læsning ved at gå op og ned langs rækkerne af bøger, kalder vi bibliotekarer det for, at lånerne går og ”græsser”. Man ser på bøgerne, titlerne, bagsideteksterne og så videre.

Hvor titler giver mening

Når du leder efter en faglitterær bog siger titlen som regel noget om bogens indhold. Støder du på en bog, som hedder noget med sommerfugle, kan du roligt regne med, at bogen indeholder noget om sommerfugle. Det samme gælder for mange andre titler i faggrupperne matematik, fysik, geografi, religion, økonomi og så videre.

Nu bliver det svært

Helt anderledes er det for skønlitterære titler. Her behøver bogens titel ikke at sige noget som helst om det forventede indhold.

For eksempel er bogen Kattens anatomi ikke en fagbog om indholdet af en kat uden pels på. Den blå blomst er ikke en botanikbog. Tigerhuset er ikke en bog om et bur i en zoologisk have. Dybhavsfisken har overraskende heller ikke noget med dybhavsfisk at gøre.

God fornøjelse med bøgerne.

6. juli 2018

Bøger i dette tema