Tema

Skagen - toppen af Jylland

Forside fra bogen Skagen
Man siger, at der er et særligt lys over Skagen, det fandt kunstmalerne ud af i 1800-tallet og det synes turisterne i dag.

Lyset på Skagen

Skagen er for mange noget særligt. Hvor de to have Kattegat og Skagerrak mødes, er lyset anderledes. Og næsten helt deroppe ligger Skagen.

Det særlige lys kan man ved selvsyn konstatere og det har en række kunstnere, især malere bemærket. Så i slutningen af 1800-tallet begyndte de at valfarte til Skagen for at arbejde. Nogle tog blot derop i kortere eller længere perioder for at male, andre bosatte sig på Skagen. Blandt de sidstnævnte er maleren Michael Ancher, som giftede sig med datteren fra Brøndums Hotel, Anna. Anna som selv blev en anerkendt maler.

Vil du læse noget om de mange kunstnere, kan du for eksempel. begynde med Lise Svanholms bog Malerne på Skagen

Turister og fiskeri

Mange turister har siden fundet ud af, at Skagen er en charmerende lille by med hyggelige, gule huse. Da malerkolonien opstod i 1800-tallet, var rejsen derop lang og besværlig, og den sidste del af turen måtte foregå med hestevogn eller til fods. Siden kom der både jernbane og landevej, så nu er det nemt og hurtigt at komme til Skagen.

Skagen havn er en aktiv erhvervshavn og har status som Danmarks største fiskerihavn, så det her er muligt at overvære en autentisk fiskeriauktion. Men havnen er også stedet, hvor turisterne flokkes.

Rundt om Skagen

Naturen rundt om Skagen er også unik. Grenen, hvor to have mødes. Råbjerg Mile, Danmarks største vandreklit, for blot at nævne to specielle områder. Og dertil kommer de dejlige badestrande, både ved Vesterhavet og Kattegat. Læs Pernille Stensgaards bog om Skagen, som er en rigtig appetitvækker til Skagen og omegn.

Skal du ikke til Skagen, så drøm dig derop med en god bog.

13. oktober 2020

Bøger i dette tema