Tema

Sorgens mange ansigter

Forside fra bogen Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Sorg er en reaktion på at miste noget betydningsfuldt. Hvad sker der, når sygdom og død rammer os? Hvordan reagerer vi, og hvordan finder vi en ny vej frem i livet? Det giver en del skønlitterære bøger et bud på.

”Lykke er gavnligt for kroppen, men det er sorgen der udvikler sindets kræfter.”
Sådan lyder det fra Marcel Proust i På sporet af den tabte tid.

Sorg kan rive det hele i stykker, men alligevel er de fleste mennesker i stand til at stykke et liv sammen igen efter et tab og nogle føler endda, at de har fået en særlig indsigt i livet. Andre har sværere ved at finde vejen igen og WHO har i 2018 gjort kompliceret sorg til en diagnose på linje med depressioner.

Når børn sørger

Nogle romaner handler om barnets reaktion på at miste. Morten Kirkskov mistede sin mor som ganske ung og har skrevet romanen Kapgang, der bygger på hans egen ungdom og tiden efter morens død. Udover at skulle håndtere sin sorg, skal hovedpersonen Martin også forholde sig til, at han både er vild med piger og drenge.

En af de fineste bøger jeg har læst om sorg, er Jonathan Safran Foers Ekstremt højt & utrolig tæt på. Her møder vi 9-årige Oscar, der er usædvanligt højt begavet og som har mistet sin far under angrebet på World Trade Center.

Oscar finder en nøgle i en kuvert, hvor der står Black. Han begiver sig ud på jagt efter denne Black, der må vide hvad nøglen passer til. Måske kan Oscar løse gåden om sin fars død, måske kan han finde en form for forløsning for sin sorg? 

Rørende skildring af det værst tænkelige

Selvom det er meningsløst at gradbøje sorg, er de fleste nok enige om, at det at miste et barn er noget af det værst tænkelige. I 2015 skete det for forfatteren Naja Marie Aidt, da hendes 25-årige søn Carl blev psykotisk og sprang i døden fra 4. sal.

I et år var Aidt ikke i stand til at skrive, men lidt efter lidt kom hun i gang igen, og ud af det kom en meget rørende bog om at miste. Bogen ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” er en samling af digte og tekster, der kredser om Carls død, reaktionerne derpå og som tager fat i sorgens mange facetter.

I novellesamlingen Velsignelser skriver Caroline Albertine Minor smukt, præcist og rammende om sorg og trøst. Om Gedskes datter, der har hængt sig i et figentræ, hvorfor dog? Om fortællerens kæreste, der kom slemt til skade i en trafikulykke og er så forandret, at han ikke er en kæreste mere. Om Helena, der rejser til Frankrig for at være hos sin altid fraværende, men nu syge far.

Sorrig og glæde de vandre til hobe, skrev Kingo. Andre siger, at sorg er den pris, vi betaler for kærlighed. Find her en række bøger, der handler om sorg og dermed sygdom, ulykke og død, men heldigvis også om håb og liv.

13. februar 2019

Bøger i dette tema