Tema

Tag med ud i vildmarken

Forside fra bogen Vildmarksfeber
En vildmark defineres som et vidtstrakt øde og uopdyrket sted. Vildmarker er ofte ørkener, urskove, stepper, tundraer eller taiga. I Danmark findes ingen vildmarker.

Derfor hedder det vildmarken

Ordet vildmark kommer af den opfattelse de fleste civiliserede samfund havde af naturen allerede før industrialiseringens tidsalder. Nemlig at det var de steder på kloden, der bestod af utæmmet natur og med stor ufremkommelighed. Der kunne bo vilde og barbariske mennesker og dyr, og der kunne være mange farer for det civiliserede menneske.

Erobring af vildmarken

I dag er der ikke mange steder i verden, som er totalt uberørte og ukendte for os mennesker. Vores art har en evne til at udforske alt og har fundet redskaber til at overleve en tur i vildmarken.

Flyrejser til andre dele af jorden har aldrig været billigere og der findes specialudstyr til næsten enhver situation, man måtte komme i med hensyn til vind, vejr, vand, mærkelige sygdomme, orienteringsevne og så videre.

Notas bøger om vildmarken

I dette tema er der bøger af og om mennesker, som har sejlet i kano gennem Canadas vildmarker. Cyklet gennem Sibirien, gået tværs over Australiens ørken. Her er også beretninger om fiskeri- og jagtture i vildnisset.

Danmark har en fast militær enhed i vildmarken, nemlig Siriuspatruljen i Nordøstgrønland. Den har Nota også bøger om, blandt andet Expedition Sirius 2000, hvor Kronprins Frederik og fem andre unge mænd fortæller om en 2800 km lang tur med hundeslæde.

Oppe i Norge

Man kan også gøre som jeg gør. Pakke rygsækken, tage flyveren til Norge og vandre i de store højfjelde. Her får man virkelig fornemmelsen af vildmarken, men heldigvis med civilisationen tæt på. Man kan dog støde på fremmede mennesker indimellem, men heldigvis taler de fleste norsk.

I øvrigt er der nogle, der mener, at storbyen er langt farligere at færdes i. Risikoen for dødelige ulykker er langt større fordi mennesket, bilerne og det stressede liv ikke så ufarligt endda.

God fornøjelse derude.

14. februar 2018

Bøger i dette tema