Tema

Tema om klassikere

Forside fra bogen Løgneren
Begrebet en klassiker benyttes ofte, når vi taler om bøger. Men spørgsmålet er, hvad der egentlig kendetegner en klassiker? Hvad er det, den gør og hvordan gør den det?

Gamle og nye klassikere

Der er ingen tvivl om, at begrebet en klassiker er en fornem betegnelse inden for litteraturens verden. Det signalerer, at bogen er af høj kvalitet.

I boganmeldelser bliver nye bøger nu og da udråbt til nyklassikere. Det fungerer som anmelderens blåstempling af bogen. Men hvis man kigger i ordbøgerne spiller tiden en vigtig rolle i definitionen af begrebet klassiker. Både i Politikens Nudansk Ordbog og Den Danske Ordbog lægges vægt på, at en klassiker er en bog, som ikke blot er af høj, men også varig kvalitet.

En tidløs bog

En klassiker er altså tidløs i den forstand, at den bliver ved med at blive læst, diskuteret og fortolket gennem århundreder. Det siges, at en klassiker er noget, der vedbliver at være moderne. Også selvom den faktisk ofte er dybt forankret i den tid, den er skrevet i.

Et eksempel er Herman Bangs Tine fra 1889, hvor krigen i 1864 danner baggrund for historien om den unge kvinde Tine Bølling og hendes ulykkelige kærlighedshistorie.

Et andet eksempel er F. Scott Fitzgeralds Den store Gatsby fra 1925, som handler om den unge og rige Gatsbys forsøg på at generobre sin første kærlighed i 1920’ernes USA.

For begge værker gælder det, at den tid, de er skrevet i, spiller en stor rolle for selve handlingen. Men de beskriver samtidig nogle problemstillinger ved at være menneske, som vi også kan sætte os ind i i dag.

Ærefrygt

Selvom klassikerne er tidløse og måske endda moderne, så bliver de af mange betragtet som svært tilgængelige. Forfatteren Mark Twain har udtalt, at en klassiker er en bog, som alle kender, men få har læst. Ofte bliver klassikerne betragtet som pligtlæsning frem for lystlæsning.

Men klassikerne har jo ofte fået deres status netop, fordi de rummer en høj kunstnerisk kvalitet. Og, måske vigtigst af alt, fordi de rammer noget almenmenneskeligt og derfor formår at tale til os læsere på tværs af generationer og landegrænser.
Derfor ligger der ofte en stor læseoplevelse forude, hvad enten det drejer sig om de korte eller lange bøger.

Jeg har udvalgt både udenlandske og danske bøger, som er udråbt til klassikere. Kast dig over en eller flere af dem, hvis du har lyst!

5. juli 2016

Bøger i dette tema