Tema

True Crime

Bogforside til Man jager et bæst og fanger et menneske
True Crime er bøger, der handler om og beskriver virkelige kriminalsager og er en genre, der deler vandene. Enten bliver man fascineret af disse gengivelser af virkeligheden, eller også synes man, det går for tæt på. Sandt er det i hvert fald, at genren er populær, ikke kun i bøger men også i podcasts og tv-programmer.

Med koldt blod

Den excentriske forfatter Truman Capote skrev i 1965 et af de første non-fiktionsværker, nemlig Med Koldt blod. Historien handler om det brutale mord på Familien Clutter en tidlig vintermorgen i Kansas i 1959.

Bogen er så bemærkelsesværdig, fordi Capote ikke kun beskriver selve mordet og retssagen. I årene efter interviewer han flere gange også forbryderne og kortlægger deres livshistorie op til den fatale morgen, hvor mordene bliver begået.

Bogen blev en overvældende succes og er stadig en af de bedst sælgende bøger i genren. Selv hvis man normalt ikke er til True Crime, er bogen et bekendtskab værd, ikke mindst på grund af Capotes fantastiske fortællerevne.

Mysteriet om Marie

Marie Loch Hansen var en kvinde, som efter en skilsmisse giftede sig med den velhavende ingeniør Oscar Lock Hansen. Marie og Oscar havde et tilsyneladende harmonisk ægteskab, men pludselig en formiddag i 1967 dukker en mand op ved huset i Højbjerg og skyder og dræber Marie.

Højbjergmordet, som det kaldes, er aldrig blevet opklaret. Forfatteren til Mysteriet om Marie, Knud Simonsen har gennemgået sagsakterne, fundet et motiv til mordet og har endda sat et navn på, hvem han tror er morderen.

Tina og Basse

Da spædbarnet Tina bliver bortført i sin barnevogn i København 1965, bliver det starten på en af de største politieftersøgninger, Danmark har haft. Medierne dækker sagen intenst og efter 27 dages søgen, bliver Tina heldigvis fundet i god behold.

Få uger senere bliver drengen Basse på lignede vis bortført fra sin barnevogn i Odense, og medierne er igen over sagen. I modsætning til Tina bliver Basse aldrig fundet, og sagen er stadig uopklaret.

True crime-genren spænder bredt. Der er gamle sager, men også nyere som for eksempel om sygeplejersken fra Nykøbing Falster og Emilie Meng-mysteriet, for ikke at tale om politifolks egne beretninger.

Har du fået lyst til at læse mere om de ægte kriminalsager, er der masser at gå i gang med i bibliotekets samling.

17. november 2022

Bøger i dette tema