Tema

Venskab på tværs af generationer

Forside fra bogen Historien om Arthur Truluv
Find gode romaner om venskaber mellem generationer. Sådan et venskab er til glæde for både unge og gamle.

Venskaber er vigtige

Et godt venskab er utrolig givende at have. Det kan være et venskab, der går langt tilbage eller det kan være nye venner man får. Nogle mener endda, at det bliver mere almindeligt, at venner betyder mere end familie. At man finder sammen med mennesker, der betyder noget for en og ikke mennesker man tilfældigvis er beslægtede med.

Mange venskaber opstår i skolen, under uddannelsen eller lignende. Det betyder, at venskabet er mellem nogle mennesker, der har ret meget til fælles. Måske både interesser, alder og social status. Jeg synes et venskab bliver ekstra smukt, når det er lidt skævt fra starten. For eksempel, hvis det går på tværs af generationer. Det har i hvert tilfælde også givet plads for nogle dejlige bøger om venskaber.

Venskaber mellem børn og voksne

Jeg har altid haft en svaghed for bogen Du har jo livet for dig af Èmile Ajar. Her er en 10-årig muslimsk dreng den sidste tilbage i jødiske Madame Rosas pension for prostitueredes børn. Madame Rosa er blevet gammel, så det er Momos tur til at passe på hende nu, hvor hendes gamle traumer fra krigens tid kommer tilbage. Bogen er filmatiseret med Simone Signoret i hovedrollen. Både bogen og filmen er meget rørende.

En anden bog om et venskab mellem et barn og en voksen er Omkring en dreng af Nick Hornby. Her er det den overfladiske single Will, der bliver venner med en nørdet dreng, der ikke har det let. Dette venskab bliver udviklende for dem begge to. Bogen er underholdende og humoristisk skrevet.

Venskab mellem voksne

I bogen Middag med Edward er det to voksne fra hver sin generation, der bliver venner. Edward på 93 er blevet ensom og den meget yngre Isabel ligger i skilsmisse. Edward er en god kok og savner en at lave mad til, og hvem ville ikke slå til der? Både for Edward og Isabel betyder deres middage sammen meget. Det er der kommet en meget fin bog ud af med en god beskrivelse af betydningen af deres forhold.

Der bliver også skrevet bøger om virkelige venskaber. For eksempel bogen Blixen og Bjørnvig, om pagten, der blev brudt. Karen Blixen og Thorkild Bjørnvig havde et meget tæt forhold, som endte med et brud, der havde følger for både hovedpersonerne og andre involverede.

Jeg håber, du får lyst til at læse nogle af bøgerne i dette tema. Rigtig god fornøjelse.

28. oktober 2019

Bøger i dette tema