Tema

Venskaber i litteraturen

Graffitti hjerte
Intet er bedre end en god ven, og ikke meget kan føles tungere end at miste en. Dette tema handler om bøger, hvor et venskab er omdrejningspunktet.

I litteraturen er venskab et tema, der går igen mange gange. Både venner der gennemgår noget grusomt, og venner der mister kontakten. Og venskaber der er så usædvanlige, at de ikke burde kunne lade sig gøre.

Venner i lyst og nød

I romanen Tyvenes by af David Benioff møder vi et par usædvanlige venner. Spinkle Lev og stærke Kolja. De skal henrettes, men de kan undgå døden, hvis de sammen kan skaffe et dusin æg. Hvilket ikke er nemt i det krigshærgede Leningrad. Det sætter i den grad venskabet på prøve …

Cecilia Samartin har skrevet bogen Drømmehjerte om veninderne Nora og Alicia. Da Fiedel Castro overtager magten i Cuba ændres livet brat. Nora emigrerer til USA, mens Alicia lever i fattigdom i Cuba. En dag må Nora dog se fortiden i øjnene og tage tilbage til Cuba og hjælpe Alicia.

Hvorfor skiltes vi, min ven?

Venner skilles. Nogle i fordragelighed, andre i uvenskab. Nogle gange uden en forklaring.

I Julian Barnes roman Når noget slutter følger vi Tony, der modtager en dagbog fra vennen Adrian, der begik selvmord for mange år siden. Fortiden banker på, og hvorfor valgte Adrian døden?

Japanske Murakami har begået den betagende roman ”Den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår”. Tazaki opsøger sine tidligere venner for at forstå, hvorfor de vendte ham ryggen. Det giver ham en helt ny selvindsigt.

Jeg har her udvalgt nogle af vores mange bøger om venskaber, som jeg håber kan blive nogle af dine nye litterære venner. 

8. juli 2016

Bøger i dette tema