Tema

Young Adult – også for voksne

Forside fra bogen En flænge i himlen
Young Adult eller YA er en betegnelse, der de sidste ti år er hæftet på de bøger, der udgives til unge voksne. Det er bøger, der kan læses af alle over 14 år - og som ofte har lige så mange voksne læsere som unge.

Hvad er Young Adult?

Det særlige ved Young Adult er de eksistentielle temaer. Hvem er jeg? Hvordan bliver jeg til den, jeg gerne vil være? Hvordan håndterer jeg svære valg, anderledeshed, ensomhed og kærlighed? Ofte gennemgår romanens hovedperson en afgørende udvikling.

Young Adult-romaner handler om stærke temaer og store følelser, så man skal læse Young Adult, hvis man kan lide litteratur, der griber en om hjertet.

To væsentlige Young Adult-forfattere

John Green er amerikaner og en af de helt store YA-forfattere. Flere af hans bøger er filmatiserede. Han skriver stærke og realistiske romaner om den første kærlighed, alvorlig sygdom, psykiske udfordringer og svære familierelationer. Man både griner og græder i selskab med John Green - og man vil følge hans karakterer til verdens ende.

Læs for eksempel En flænge i himlen, som er en varm og rørende roman om kræftsyge Hazel på 16 år, der forelsker sig i Gus, som netop er blevet erklæret kræft-fri.

Også den britisk-amerikanske forfatter Patrick Ness skriver fænomenalt. Er man til Sci-Fi kan man give sig i kast med hans dystre triologi Chaos walking. I første del, Knivens stemme, følger vi Todd, der lever i en lille by, hvor alle kan høre hinandens tanker. Todd er på flugt – men hvordan kan man flygte, når man ingen hemmeligheder har? Det er overgangen fra barn til voksen, der er et underliggende tema i denne romanserie.

Også de danske forfatter skriver YA-litteratur

Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten er en triologi, der allerede fra første bog i 2016 fik en stor og bred fanskare.

Serien handler om enspænderen Anne, der lige er startet i gymnasiet. Anne får et syn, hvor hun ser et brutalt mord på en ung rødhåret kvinde, der blev begået for længe siden. Pludselig sker der en række nye forbrydelser, som trækker tråde langt tilbage i tiden. Det ser ud til, at mordene hænger sammen med en gammel profeti, der varsler verdens undergang.

Ravnenes hvisken er fantasy noir og samtidig en særdeles godt skåret krimi. Det er nordisk mytologi, kærlighed og store personlige prøvelser. Det er fejende flot. Læs den, siger jeg bare.  

Der udgives et væld af virkelig gode og genremæssigt meget forskellige Young Adult titler i disse år. De bedste er karakteriseret ved vigtige historier, troværdige personer og et flot sprog.

Jeg er fan!

23. april 2020

Bøger i dette tema