Anbefaling

De otte

Af Katherine Neville
Forside fra bogen De otte
Klassisk spændingsbog, der beskæftiger sig med historiske mysterier og religiøse sammensværgelser.

New York og Sydfrankrig

I New York i 1972 møder vi computereksperten Cathrine Velis, der får rodet sig ud i vanskeligheder i det firma hun arbejder for og som straf bliver sendt på en opgave i Algeriet. Inden hun tager afsted, får hun et tilbud fra en lyssky antikvitetshandler. En af hans anonyme klienter vil have fingrene i brikkerne fra et ældgammelt og sagnomspundet skakspil, og Catherine skal hjælpe med at finde brikkerne.

I Sydfrankrig i 1790 møder vi de to nonner Mireille og Valentine. I middelalderen skjulte Karl den Store et skakspil i deres kloster Montglane. Skakspillet giver ifølge legenden dets ejer uendelig stor magt, og de to nonner bliver nu hvirvlet ind i et storpolitisk spil om brikkerne og selve skakspillet. De får sammen med de andre nonner til opgave at beskytte spillet mod de magtfulde aktører i den franske revolution og andre og mere dunkle kræfter, der forsøger at få fat i spillet.

En klassisk spændingsroman

Denne roman er skrevet i 1988 og bliver i høj grad anset for at være den første i spændingsgenren, der beskæftiger sig med historiske mysterier og religiøse sammensværgelser. I samme genre kan nævnes Da Vinci mysteriet af Dan Brown og Historikeren af Elizabeth Kostova.

Handlingen er delt i to tidsperioder. Man følger skiftevis den ene og den anden igennem historien, hvor et mesterligt udført plot udspiller sig.

En fantastisk rejse

Bogen er en fantastisk rejse igennem mange lande og tider. Den kommer vidt omkring, fra Rusland, Algeriet og Frankrig til London og USA. Undervejs bliver personerne hvirvlet ind i store historiske begivenheder og møder også mange af deres samtids store personligheder. De bliver vævet ind og ud af historien som bipersoner, der alle fortæller om, eller er på jagt efter, det sagnomspundne skakspil.

Vi møder blandt andet en ung Napoleon, digtere som William Blake og Wordsworth og også filosoffer, tænkere, fysikere og alkymister. Alt dette bliver vævet sammen i en hæsblæsende historie om jagten på skakspillet fra Montglane.

Hvis du er til Dan Brown og klassisk spænding i et lidt lavere og mere eftertænksomt tempo, med masser af spændende personer, så er De otte lige en bog for dig.

30. november 2015

Læs bogen