Anbefaling

Anders Andersens bedste håb

Af Ebbe Larsen
Forside til bogen Anders Andersens bedste håb
Spændende historisk roman om sønderjyden Anders, der emigrerer til Amerika efter krigen i 1864.

Fra Sønderjylland til Amerika

Den unge sønderjyde Anders deltager i krigen 1864, hvor Danmark taber Sønderjylland til Preussen og Østrig. Nogle år efter emigrerer han og familien til Amerika, hvor de køber prærieland og bliver kvægavlere. Efter mange år med flid og store afsavn bliver Anders en velhavende mand. Men der er en bagside ved hans succes.

Verdens bedste håb

”Dette styre er verdens bedste håb”, Sagde Thomas Jefferson, USA`s tredje præsident. Amerika blev det bedste håb for millioner af mennesker i 1800-tallets krigsplagede Europa.

I Sønderjylland emigrerede mange danskere efter krigen i 1864, hvor de blev påtvunget tysk statsborgerskab.

Anders Andersens bedste håb

Ebbe Larsen har skrevet en spændende, historisk roman med autentisk præg om dette emne. Den handler om den unge slesvigske bondedreng Anders Andersen. Han deltager i krigen 1864 og overlever mirakuløst.

Efter nederlaget afgives Sønderjylland til Preussen og Østrig, og danskerne bliver tvunget til at være tyskere. Anders gifter sig med tjenestepigen Marie, og de får to børn.

En af hans soldaterkammerater emigrerer til Nebraska, hvor han får tildelt 115 tønder prærieland gratis mod, at han opdyrker jorden. Anders og Marie tager en stor beslutning: At forlade Danmark for altid. I 1869 tager de til Nebraska. Der venter en hård tid, hvor især Marie lider under afsavn og ensomhed.

På prærien er der langt til de nærmeste naboer, og vejret kan være meget barsk. Men Anders og Marie bevarer håbet og synes, at den nye tilværelse er prøvelserne værd.

Indianerne

Anders og Marie får mange børn. Anders skifter landbruget ud med kvægavl og udvider med årene besætningen. Efter 20 år er han en rig mand. Familien har købt en ranch længere nordpå, og Anders bliver en meget afholdt mand.

I årenes løb har familien flere gange stødt på forarmede indianere, der har mistet deres jagtmarker. Anders oplever, hvordan indianerne bliver gjort til genstande for had og frygt blandt nybyggerne. Anders har færre fordomme, idet hans gode ven cowboyen Jack omgås indianere og kender deres levevis og sprog. Sammen med Jack møder han indianerhøvdingen Big Foot. Anders opnår en forståelse for indianernes vilkår, hvilket får stor betydning for ham senere i livet.

Forfatteren

Ebbe Larsen, født 1937. Han er kortfilminstruktør, tidligere direktør for TV 2/Fyn. Leder filmselskabet Orion. Han har produceret en lang række kortfilm og TV-programmer. Anders Andersens bedste håb er Ebbe Larsens tredje bog og hans debutroman.

13. januar 2016

Læs bogen