Forfatterportræt

Thorstein Thomsen

Thorstein Thomsen
Gode romaner med spændende personskildringer.

Den danske forfatter Thorstein Thomsen er født i 1950 i Jægersborg ved Lyngby. At han har set de mindre gode sider af livet allerede som barn, er noget der kan fornemmes i hans bøger.

Thorstein Thomsens forældre blev skilt, da han var helt lille og han voksede op hos sin mor. Hans mor havde en del forskellige kærester, ikke altid af den alt for gode slags. Moren giftede sig senere med en mand, der drak for meget, men som dog stadig var en god stedfar.

Multikunstneren Thorstein Thomsen

Thorstein Thomsen begyndte på universitetet i 1970, men blev først færdig 12 år senere. Han havde nemlig travlt med andre projekter, især musik optog ham. Han har spillet sammen med C.V. Jørgensen og har haft sit eget band, Charlatan, der nåede at udgive et par LP’er, før de gik i opløsning i 1981.

Thorstein Thomsen er i det hele taget lidt af en multikunstner. Han optræder med børneteater, musik og forskellige andre ting, og er ikke mindst forfatter til en lang række af bøger.

Forfatteren Thorstein Thomsen

I 1975 debuterede han med bogen Fy for den lede og han udgav en række forskellige børnebøger i de følgende år. I starten af 1980’erne var hans succes som forfatter slået fast. I en lang årrække beskæftigede Thorstein Thomsen sig udelukkende med børne- og ungdomslitteratur, men indenfor det seneste årti har han også udgivet en del voksenbøger.

Barndommens land

Barndommens land, Lyngby, er til stor inspiration for Thorstein Thomsen. Tre af hans voksenbøger kaldes tilsammen for Lyngbytrilogien; Bare vi har hinanden, Roser til mor og Han er min bror. Udgangspunktet er netop både tiden og bygningen, som forfatteren selv voksede op i. Vi følger forskellige børn og unge, der vokser op med enlige mødre, fordrukne stedfædre og pigtrådsmusik, og som generelt har svært ved at finde fodfæste.

De nyeste bøger

Thorstein Thomsens foreløbig bedst sælgende bog er romanen Sne på hendes ansigt fra 2008. Her følger vi Michala, der er på vej til sin mormors dødsleje i Esbjerg. Undervejs på turen vestpå tænker Michala tilbage og vi får historien om tre generationer af kvinder. En historie om løsrivelse og opgør, der rummer både livets gode og smertefulde sider.

I 2011 udgav Thomsen den biografiske roman ”Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine”. Den handler om den danskfødte filminstruktør Douglas Sirk, der voksede op i Hamburg, men flygtede til USA sammen med sin jødiske kone pga. 2. verdenskrig. Bogen fortæller om en stor del af det 20. århundredes historie og er samtidig en fantastisk skildring af en spændende personlighed.

Mødet mellem modsætninger

Thorstein Thomsen har skrevet i forskellige genrer, med forskellige temaer og til forskellige aldersgrupper. Et fællestræk i hans bøger er mødet mellem meget forskellige mennesker, og hvordan vi i det møde vokser og udvikler os. At sympatien ligger hos den frække gadedreng – og at personerne i hans bøger ikke kommer let til alting, er tydeligt.

Er du til en god roman med spændende personskildringer, så prøv en af Thorstein Thomsen.

13. august 2013

Bøger af samme forfatter