Forfatterportræt

Bent Haller

Bent Haller
Bent Hallers forfatterskab er stort. Han blev født som et svageligt barn, men er nu en af Danmarks mest kendte og produktive forfattere. Han spænder meget vidt, idet han skriver i mange forskellige genrer og til læsere i alle aldre. Han har i alt skrevet over 100 bøger.

Baggrund

Bent Haller er født i 1946 i Bangsbostrand tæt ved Frederikshavn. Han er uddannet billedkunstner og debuterede som romanforfatter i 1976 med Katamaranen. Den var skrevet til Borgens børnebogskonkurrence, som han vandt. Den vakte voldsomt røre, og sammen med efterfølgeren Sabotage blev den beskyldt for at være både uetisk, voldsforherligende og vulgær, og den var i 16 år forbudt på Thisted Bibliotek.

Paradoksalt nok har Bent Haller boet mange år i netop Thisted og i øvrigt tilbragt det meste af sit liv i Nordjylland. Han har i sine erindringer Det man husker fra 2015 skrevet om den svagelige dreng, der voksede op ved Frederikshavn og ikke egnede sig til at komme i lære på værftet, men hellere ville drømme sig væk. Bogen er morsom og fængslende og skrevet med både selvironi og selverkendelse.

Barsk socialrealisme

De fleste af romanerne for voksne er barsk socialrealisme. De omhandler jævne mennesker og deres livsvilkår. De fleste foregår i Nordjylland, og han er mester i at beskrive den særlige nordjyske mentalitet, hvor væsentlige emner ikke bliver omtalt.

Digterpjalten foregår syd for Skagen og blev hans folkelige gennembrud. Den ottende bonde er en af de virkelig barske. 90-årige Anton, der er syvende og sidste led i rækken af bønder på slægtsgården, ser tilbage på sit spildte liv. ”Fuldmånen stille sejler” handler om Rigmor, der ligger for døden. Det er en trist skæbne, men fortalt intenst og overbevisende.

Andre genrer

Andre bøger har mytologiske temaer fra især græsk mytologi. Et eksempel er Hævnen, der er en gendigtning af sagnet om kongebørnene Elektra og Orestes. Også disse mere eventyragtige romaner har den barske realisme.

Bent Haller har skrevet et utal af børnebøger. Af dem er Kaskelotternes sang og Lille Lucifer de mest kendte. Begge er fantasi og realisme i skøn forening. Jeg har dog kun medtaget få børnebøger her.

Stil

Den rå tone i Katamaranen skifter efterhånden til en mere humoristisk og ironisk tone. Hvor Katamaranen vakte harme, bliver hans senere bøger rost for deres indsigt og litterære kvalitet. Bent Hallers bøger er vedkommende og overbevisende og skrevet med overskud og i loyalitet med de mennesker, de omhandler.

30. juni 2017

Bøger af samme forfatter

Sider