Gå til hovedindhold
Viden

Nota starter netværk for læsevejledere og undervisere af ordblinde elever i folkeskolen

Til efteråret starter Nota, i samarbejde med Sorø Kommune og en række pædagogiske læringscentre på Sjælland, et nyt netværk for læsevejledere og undervisere af ordblinde elever.
Marianne Glarborg Eilingsen, læsekonsulent Kbh VVK, og Carsten Milan Nielsen, Læsevejleder i Sorø Kommune.

Medlemmerne af netværket kan udveksle erfaringer og gode råd, se eksempler på vellykkede undervisningsforløb og opdatere deres viden om hjælpemidler, der understøtter elevernes læsning og øger læselysten.

- Formålet med netværket er at skabe og støtte ambassadører, som kan vejlede kolleger, forældre og elever i, hvad ordblindhed er. På den måde kan vi skabe større forståelse for ordblindes særlige behov i undervisningssituationer, fortæller Katrine Bruun Dahl, som er bibliotekar og projektleder hos Nota og en af initiativtagerne til det kommende ambassadørnetværk. 

Tag med på seminar og kom hele vejen rundt om den ordblinde elev

For at komme godt i gang med det nye netværk, starter vi med tre seminarer i efteråret. Seminarerne bliver holdt i København, Sorø og Taastrup.
- Ambitionen er at komme hele vejen rundt om den ordblinde elev, siger læsekonsulent Marianne Glarborg Ellingsen, København VVK, som skal være med til at facilitere netværket.   
- Med seminarerne vil vi gerne starte med at rette fokus mod selve det at være ordblind: Hvad det betyder for eleven og for underviseren, og hvilke didaktiske overvejelser man skal gøre sig, når man har en ordblind elev i klassen.

På seminaret bliver der blandt andet mulighed for at høre oplæg fra:

•    Elsebeth Ottesen - om dysleksi og didaktiske overvejelser hos lærere og lærer-teams.
•    Line Leth-Jørgensen  - om inklusion og gode undervisningsforløb.
•    Carsten Milan Nielsen - case med to ordblinde elever, der er Nota-superbrugere. 
•    Nota - om vores forskellige services og tilbud til elever, forældre og undervisere. 

Netværket fortsætter i en lukket faggruppe på Facebook 

Efter seminarerne fortsætter ambassadørnetværket i den digitale verden. Der bliver oprettet en lukket Facebook-gruppe, som er forbeholdt læsevejledere og undervisere af ordblinde elever, fortæller Carsten Milan Nielsen, der er koordinerende læsevejleder i Sorø Kommune og oplægsholder på efterårets seminarer.
- Gruppen giver medlemmerne mulighed for at udveksle erfaringer, hente inspiration fra andres metoder og komme i dialog med kollegerne, fx om gode undervisningsforløb. Og så bliver der også mulighed for at følge med i nyheder og lovgivning på ordblinde- og undervisningsområdet, siger Carsten.  

Konceptpakker i samarbejde med pædagogiske læringscentre

Via netværket bliver der også adgang til konceptpakker med konkrete redskaber til brug i undervisningen og forskellige vejledninger. Fx en guide til, hvordan man opbygger et netværk for forældre med ordblinde børn, gennemgang af et eksemplarisk udredningsforløb for en ordblind elev eller hjælp til de pædagogiske læringscentre, i forhold til hvordan de bedst klæder kolleger og forældre på til at understøtte den ordblinde elev. 

HVEM STÅR BAG? 

Ambassadørnetværket for læsevejledere og undervisere af ordblinde elever er et samarbejde mellem: Nota, folkeskolerne i Sorø Kommune Pædagogisk Læringscenter - Tove Ditlevsens Skole i København, Pædagogisk Læringscenter - Gadehaveskolen og Pædagogisk Læringscenter - Taastrup. Projektet gennemføres med tilskud fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre under Slots –og Kulturstyrelsen.  

Marianne Glarborg Eilingsen, læsekonsulent Kbh VVK, fortæller om netværksseminarne.

Du kan tilmelde dig seminaret en af de følgende dage:

Taastrup: 25.09.2017
København: 08.11.2017
Sorø: 16.11.2017

Der åbnes for tilmeldinger den 14.08.2017. Det er et heldagsseminar med morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe. Det er gratis at deltage og der er 150 pladser på hvert seminar. Endeligt program samt tilmelding til seminarene kan du finde i Notas fagkalender.